Tihanovska: EU će dati milijarde dolara za reforme u Belorusiji

© REUTERS / RITZAU SCANPIXBeloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska
Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji i lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska izjavila je da bi evropske zemlje mogle pružiti pomoć u iznosu od nekoliko milijardi dolara za podršku budućim reformama u zemlji u slučaju promene vlasti.
„Mnoge zemlje Evropske unije, a posebno Poljska, Rumunija i Litvanija, pripremile su projekat pomoći za buduće reforme. Govori se o milijardama dolara. Mnoge privatne kompanije spremne su da pruže plan investicija za buduću Belorusiju“, rekla je Tihanovska na informativnom kanalu na Jutjubu, posvećenom „narodnom ultimatumu“.

Tihanovska je takođe govorila o podršci vlasti evropskih zemalja.

„Većina država podržava naš narod u borbi za novu Belorusiju, više od 50 zemalja već je uvelo sankcije protiv (predsednika) Lukašenka, zvaničnika, onih koji su krivi za premlaćivanje (demonstranat) i falsifikovanje (izbora)“, navela je opozicionarka.

Prema njenim rečima, „evropske države izdvajaju novac za podršku političkim zatvorenicima, organizacije za zaštitu ljudskih prava, advokate, a beloruski novinari i mediji moći će da nastave svoj rad, dobiće pomoć za opremu i tehniku. Mnogo se radi na (podršci) sindikatima... dogovaramo se o stvaranju projekta za podršku narodnoj samoupravi“, objasnila je ona.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

U nedelju 25. oktobra ističe rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivši predsednički kandidat Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji započeti generalni štrajk.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala