Ruski poslanik: Kijev da prekine sa pokušajima da unovči Krim

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državnog saveta Republike Krim u Simferopolju
Zgrada Državnog saveta Republike Krim u Simferopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vreme je da kijevske vlasti prestanu da pokušavaju da unovče Krim, vreme kada je poluostrvo bilo ukrajinsko nepovratno je prošlo, izjavio je poslanik Državne dume iz Krimskog regiona Mihail Šeremet.

„Očigledno je da im Krim ne dâ mira, pa se rađaju svakakve štetne ideje. Vreme je da Ukrajina prestane sa pokušajima da se obogati na račun poluostrva. Vreme kada je Krim bio deo Ukrajine zauvek je prošlo“, rekao je Šeremet za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sada vredi razgovarati upravo o ukrajinskoj nadoknadi štete nanete poluostrvu.

„Kijevske vlasti su više od 20 godina eksploatisale poluostrvo, dovodeći ga u beznadežno stanje. I samo zahvaljujući Rusiji, koja razvija Krim neviđenim tempom, poluostrvo je počelo da se razvija. Ukrajina je dužna da stanovnicima Krima nadoknadi materijalnu i moralnu štetu, a mi smo spremni da to izračunamo i potražujemo“, rekao je poslanik.

Ranije je lider ukrajinske stranke Golos Kira Rudik tokom Kijevskog foruma bezbednosti izjavila da Vrhovna rada Ukrajine priprema predlog zakona kojim se predviđa da se izračuna novčana naknada koju će Kijev ubuduće tražiti od Moskve za „pričinjenu štetu“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je konačno zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala