Policija upotrebila šok-bombe protiv demonstranata u Minsku /video/

© Sputnik / Viktor TolochkoPolicija blokira centar grada u Minsku
Policija blokira centar grada u Minsku  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija je upotrebila šok-bombe u blizini predsedničke rezidencije u Minsku i time rasterala okupljene demonstrante, javlja dopisnik Sputnjika.
I danas se u centru Minska okupilo više desetina hiljada pristalica opozicije. Kolonu demonstranata koja se kretala iz pravca Trga nezavisnosti dočekao je u blizini rezidencije Aleksandra Lukašenka kordon policije. Pored pripadnika policije tu je bila stacionirana i specijalna tehnika: vodeni topovi i oklopna vozila.

Policija je upotrebila desetak šok-bombi, nakon čega su počela masovna hapšenja. 

„Počela je panika. Ljudi su čuli jake detonacije i videli bliceve. U nekim slučajevima, granate su eksplodirale direktno pred nogama demonstranata. Neki su tako i ostali da stoje u dimu. Ostali su počeli da beže kao bez glave. Nakon toga su počela masovna hapšenja, ljude su hvatali i uvodili u autobuse“, rekao je jedan od očevidaca događaja.

© Sputnik / Viktor TolochkoHapšenja tokom protesta u Minsku
Policija upotrebila šok-bombe protiv demonstranata u Minsku /video/ - Sputnik Srbija
Hapšenja tokom protesta u Minsku

On nije mogao da kaže tačan broj uhapšenih, dok je drugi očevidac saopštio da je pred njegovim očima uhapšeno najmanje desetak ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je saopštilo da su specijalna sredstva upotrebljena kako bi se sprečili napadi demonstranata na pripadnike policije. Danas je privedeno 120 demonstranata.

Beloruska unija novinara je saopštila da je u Vitebsku uhapšen novinar poljske televizije „Belsat“ Dmitrij Kazakevič.

U gradu Lidu, gde je takođe održan protest opozicije, policija je upotrebila suzavac. Tom prilikom niko nije povređen. Nekoliko desetina osoba je privedeno.

Danas ističe rok "narodnog ultimatuma" koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala