Više desetina hiljada demonstranata se kreće ka predsedničkoj rezidenciji u Minsku /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografija"Partizanskiй marš" v Minske
Partizanskiй marš v Minske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više desetina hiljada pristalica beloruske opozicije okupilo se u nedelju na Trgu slobode u centru Minska na protestu u okviru opozicionog „narodnog ultimatuma“.

Ljudi sa belo-crveno-belim zastavama skandiraju: „Živela Belorusija!“ i kreću se ka rezidenciji predsednika Belorusije. 

Prisutan je veliki broj policajaca. Kako javljaju mediji, u Orlovskoj ulici, u blizini predsedničke palate, policija je bacila desetak šok bombi.

Snage bezbednosti ranije su praktično blokirale centar Minska nakon što je beloruska opozicija saopštila da planira da se okupi na Trgu slobode, kao i u susednoj Lenjinovoj ulici.  

U gradu Lidu, gde je takođe u toku protest opozicije, policija je upotrebila suzavac. Tom prilikom niko nije povređen. Kako javlja dopisnik Sputnjika, nekoliko desetina osoba je privedeno.

U nedelju 25. oktobra ističe rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivši predsednički kandidat Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji započeti generalni štrajk.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala