Otkriven tajni tunel ispod Dunava

© Tanjug / JAROSLAV PAP/Dunav
Dunav - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa istraživača predvođena arhitektom Vojislavom Devićem otkrila je tajni tunel koji se nalazi 9 metara ispod Dunava i koji spaja tvrđavu i gradsko jezgro. Legenda o tunelu Petrovaradinske tvrđave prepričava se među Novosađanima decenijama, ali niko ne zna da li su ove priče istinite.

Arhitekta Vojislav Dević još pre nekoliko godina započeo je istraživanja na pronalaženju tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je prema njegovim tvrdnjama spajao obe strane Dunava. Želja za ovakvim poduhvatom javila se još u ranoj mladosti kada mu je rođaka Bogojevac Drenka ispričala da je poslednji put tuda prošao jedan bračni par, davne 1913. godine.

„Mi smo utvrdili pre jedno dve i po godine da ispod Dunavskog dna između 8 i 9 metara postoji neka pravolinijska konstrukcija gde je upravo Bogojevac Drenka govorila, i to ta navodno legenda o kojoj svi pričaju a niko nikad nije prstom mrdnuo da je dokaže ili da je opovrgne“, kaže Vojislav Dević.

Dević veruje da je na kraju Prvog svetskog rata poslednji austrougarski general dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela, pre nego što će u objekat ući srpska vojska. Jedan od ulaza nalazio se nekoliko metara od Spomenika žrtava racije, a drugi u kripti ispod Crkve Svetog Jurja, prenosi RTV.

„Arhiva ne kaže ništa jer samo znamo da su postojala samo dva plana koja su govorila o tom tunelu. Jedan se nalazi u arhivu u Beču i do njega se ne može doći. Bilo je više planova, delove tvrđave koji su bili podeljeni raznim komandantima koji brane svoj sektor i glavni komandant tvrđave odbrane je bio taj koji je imao tu drugu kartu koju je sve bilo upisano, i ta druga karta je nestala potapanjem Titanika, ona je išla na jednu izložbu u Njujorku“, potvrdio je Dević.

Na osnovu sonarnih istraživanja Dunava, trenutno je u izradi 3D model tunela koji bi mogao biti ključni dokaz njegovog postojanja, a nakon njegove rekonstrukcije napravila bi se velika turistička atrakcija.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala