Knežević: MUP i funkcija potpredsjednika Vlade za reforme sektora bezbjednosti da pripadnu DF-u

© Sputnik / Nebojša PopovićKonferencija za štampu Demokratskog fronta
Konferencija za štampu Demokratskog fronta - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Demokratska narodna partija (DNP) nije tražila nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru u novoj Vladi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i funkcija potpredsjednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadnu ostalim konstituentima Demokratskog fronta (DF), saopštio je lider DNP-a Milan Knežević.

Knežević je kazao da ni on, niti bilo koji funkcioner DNP- a nije tražio nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru, niti da će je tražiti i da je sve drugo notorna neistina i brutalna podmetačina.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Vijesti: Krivokapić saopštio Mandiću i Kneževiću - Nova vlada bez tri lidera DF-a

„Ali smatram da shodno izbornoj volji građana i političkoj snazi resor MUP- a i funkcija potpredsjednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadne ostalim konstituentima u DF- u“, kazao je Knežević u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog zbog čega bi nakon svih ustupaka koje je DF napravio neko to uopšte dovodio u pitanje.

Na pitanje koji bi resori u novoj Vladi trebalo da pripadnu DNP-u, Knežević je odgovorio da iako su konsultacije u punom jeku, sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem još nije razgovor na tu temu.

„Neistina da mi je Krivokapić u ranijim razgovorima na bilo koji način saopštio da ima bilo što protiv eventualno mog ili učešća DNP-a u vladi“, kazao je Knežević.

On je dodao da nema nikakav problem da to Krivokapić javno saopšti i obrazloži.

„Onda ćemo i ja, i stranka koju predvodim, zauzeti stav i prema tome, i prema njegovoj ideji da na stranačkim kvotama budu eksperti koje bi on predložio“, rekao je Knežević.

On je ponovio da ni on kao predsjednik, a ni njegova stranka, koja u Skupštini ima pet poslanika, neće izdati narod koji je za njih glasao.

Knežević je rekao i da sigurno neće dozvoliti da im lekcije o opozicionarstvu i dosljednosti drže oni koji su možda prvi put glasali za opoziciju na izborima, ili uopšte nijesu ni bili na izbornim listama.

„Mi smo našu dosljednost i odlučnost pokazali zajedno sa našim narodom kad je trebalo na „strašnom mjestu biti i postojati“, a ovim komandosima sa društvenih mreža koji se samopreporučuju za ministre toplo savjetujem, dok nam mašu CV-ima Druge familije, da prvo uzmu ispisnicu iz Demokratske partije socijalista“, kazao je Knežević.

On je istakao da je već javno saopštio kako ga ne interesuje nikakva ministarska fotelja.

„Ali dok bude u meni ijednog damara pravednosti, boriću se protiv kriminalaca i tajkuna iz DPS- a koji bi sad da prelete u redove pobjednika, da nastave šverc, pljačku i poharu ove već ionako uništene države“, rekao je Knežević.

Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić odgovara na pitanja novinara nakon glasanja  - Sputnik Srbija
Andrija Mandić: Svakom da pripadne ono što je osvojio na izborima

Knežević smatra da treba biti realan i saopštiti da je nakon 30. avgusta urađeno mnogo u pravcu formiranja Vlade i da će partije koje su pobijedile na izborima uraditi sve da u potpunosti ispune očekivanja građana koji su glasali za promjene, i između ostalih i DNP-u ukazali povjerenje.

On je rekao da se u mnogo ozbiljnijim i većim državama sa dugom istorijom parlamentarizma duže čeka i na konstituisanje Parlamenta, a kamoli Vlade.

„Imajući u vidu da buduća Vlada treba da bude sastavljena od konstituenata različitih programskih i ideoloških uvjerenja, onda je sasvim prirodno da taj proces sadrži demokratsko suprotstavljanje različitih mišljenja koja bi trebalo da dovedu do izbora Vlade po mjeri građana koji su glasali za nju“, ocijenio je Knežević.

On je kazao da je sasvim izvjesno da se DPS ni u najgoroj hipotetičkoj kombinatorici ne može vratiti na ranije pozicije moći, niti će mu to dozvoliti.

Knežević je naveo da je Krivokapić dobio podršku 41 poslanika buduće parlamentarne većine da u konsultacijama sa liderima stranaka koje su ga podržale predloži Vladu koja bi u značajnoj mjeri predstavljala izbornu volju građana.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Ako smo porazili DPS da ništa ne promenimo, onda ništa nismo učinili

Istakao je kako se slaže sa Krivokapićem da je to previše ozbiljan i odgovoran proces da bilo ko može pomisliti da je važniji od izborne volje građana.

„Ili da se bilo ko može poistovjetiti sa Crnom Gorom, i tako svoje lične interese i animozitete prema pojedincima iz DF-a, SNP-a i ostalih koalicionih partnera prezentovati kao da su nacionalni“, rekao je Knežević.

Naveo je da su od Krivokapića na i-mejl adrese dobili nacrt mogućih podjela resora koji sadrži moguća ministarstva koja bi eventualno pripala koaliciji Za budućnost Crne Gore.

„U razgovoru sa kolegama Mandićem, Medojevićem i Jokovićem složili smo se da smo kao predstavnici odgovornih političkih subjekata već napravili određene ustupke, i da očekivanja građana koji su nam dali podršku idu u pravcu poštovanja njihove izborne volje“, naveo je Knežević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala