Jerevan: Imamo dokaz o prisustvu turskih specijalaca u Karabahu

© AFP 2023 / BULENT KILICAzerbejdžanski vojnik prolazi pored uništenog vojnog vozila u gradu Džabrail koji su zauzele azerbejdžanske snage tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Azerbejdžanski vojnik prolazi pored uništenog vojnog vozila u gradu Džabrail koji su zauzele azerbejdžanske snage tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenija je izjavila da ima informacije o učešću turskih specijalnih snaga u borbenim dejstvima u Karabahu.

Kako je saopštila pres-služba Državnog tužilaštva Jermenije, Jerevan ima „činjenične podatke“ koji to potvrđuju.

Od početka zaoštravanja situacije u Karabahu Turska je izražavala svoju podršku Azerbejdžanu, ali je više puta isticala da ne učestvuje u sukobu.

Tužilaštvo je dodalo da su informacije dobijene u okviru krivičnog postupka pokrenutog „o pokretanju agresivnog rata protiv Jermenije i Arcaha (Karabaha), grubih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, teških zločina protiv mira i bezbednosti čovečanstva“.

Takođe je navedeno da su, prema dobijenim informacijama, još od avgusta 2020. godine pripadnici specijalnih jedinica Oružanih snaga Turske održavali kurseve intenzivne borbene obuke za azerbejdžanske vojnike.
Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo - Sputnik Srbija
Azerbejdžan: Spremni smo za primirje, ali Jermenija mora prva da spusti oružje

Tužilaštvo dodaje da je od 3. septembra u Azerbejdžanu upućen poziv rezervistima koji su „počeli da prolaze borbenu obuku u različitim jedinicama Oružanih snaga Azerbejdžana“. Dodaje se i da su od 21. septembra „rezervisti i jedinice regularne vojske Azerbejdžana bili raspoređeni na kontakt liniji i u noći 27. septembra dobili naređenje da napadnu borbene položaje Arcaha u svim pravcima, koristeći sve vrste naoružanja dostupnih Oružanim snagama Azerbejdžana“.

U saopštenju Tužilaštva se dodaje da su od sredine septembra u gusto naseljenim azerbejdžanskim naseljima i neupadljivim mestima bili raspoređeni artiljerijski sistemi. Tužilaštvo Jermenije navodi da su „ovi sistemi izvršavali borbene zadatke“.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala