Dolazi li epoha bez Gugla: Amerika kreće u rat protiv najvećeg i najčudnijeg monopola

© AP Photo / Jens MeyerIzglagači rade na kompjuterima ispred osvetljenog loga Gugla na industrijskom sajmu u Hanoveru
Izglagači rade na kompjuterima ispred osvetljenog loga Gugla na industrijskom sajmu u Hanoveru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužba američkog Ministarstva pravde protiv „Gugla“ nema veze sa kritikama Donalda Trampa na račun te kompanije i predizbornom kampanjom u SAD, smatra urednik veb-portala RTS-a Zoran Stanojević.

Američko Ministarstvo pravde pokrenulo je tužbu protiv „Gugla“ zbog zadržavanja monopola nad njihovim uslugama i oglašavanjima u pretrazi, izjavio je u utorak zamenik državnog tužioca Džefri Rozen.

Stanojević dodaje da kampanja u Americi traje godinu dana i da se za sve što se dešava u ovih poslednjih mesec dana računa da ima neku političku konotaciju i da odgovara nekom od kandidata, što ne mora da bude tačno.

Guglov monopol – najveći i najčudniji u istoriji

Stanojević smatra da američko Ministarstvo ima jake razloge da podigne tužbu protiv Gugla i ističe da je ono i u prošlosti bilo poznato po tome da je razbijalo monopole.

„Guglov monopol je, verovatno, jedan od najvećih koje su imali u istoriji, i najčudnijih, pošto suštinski dolazi iz firme koja ne nameće korisnicima obavezu korišćenja njihovih usluga ali prosto stvara takve uslove da je opredeljivanje za bilo šta drugo čist gubitak za korisnika“, kaže naš sagovornik.

Tramp kao fudbaler koji se preventivno žali na sudiju

Komentarišući Trampove kritike na račun tehnoloških giganata da su „pristrasni prema njemu i konzervativnim političarima uopšte“, Stanojević kaže da se on „žali na sve i svakog, posebno u predizbornoj kampanji, kao što se i fudbaleri preventivno žale na sudije“.

Prema njegovim rečima, IT industrija je više naklonjena nekim liberalnim pogledima nego konzervativnim, mada ima i jednih i drugih, i logično je da oni negde više navijaju za Demokrate nego za Republikance, jer su nekako prirodno bliži.

​„Ali to ne znači da će raditi protiv Republikanaca i da ti algoritmi sprečavaju drugu stranu da pobedi. Konačno, optužbe su bile da je Tramp koristio 'Kembridž analitiku' da stigne do svih birača koji su mu bili potrebni da bi pobedio pre četiri godine, tako da se ne bi sve moglo gledati tako crno-belo. Mnogo je bitnija tu utakmica koja se ispod vodi i koju mi ne vidimo, i o čemu ćemo, verovatno, opet saznati za dve godine“, ističe Stanojević.

Može li monopolista Gugl nestati za deset godina?

Prema njegovim rečima, teško je prognozirati kakav bi ishod tužbe mogao da bude, pre svega zato što je reč i industriji u kojoj su promene veoma brze. Pre dvadesetak godina Gugl je bio potpuno nov sajt, a harao je Jahu koji danas kao pretraživač ne postoji i još koristi Guglovu tehnologiju, podseća Stanojević.

„S jedne strane nije nemoguće da Gugl za deset godina nestane pred nekom drugom tehnologijom koja ga pobedi, mada je to malo verovatno. Ali razbijanje tog monopola zaista bi moglo da dovede do toga da se kompanija nađe u ozbiljnim problemima zbog toga što su sve te stvari koje rade izuzetno uvezane. One stvari koje nisu uspešne, oni bi se njih jako lako i rado rešili, ali nije problem u tome. Problem je ono u čemu su uspešni a to je pretraživanje i, pre svega, naplata reklama i to je ono što najviše smeta ljudima koji smatraju Gugl velikim monopolistom“, zaključio je Stanojević.

„Gugl“ se takođe suočio sa sličnim pravnim izazovima i u inostranstvu. Prošle godine je Evropska unija kaznila korporaciju sa 1,7 milijardi dolara zbog sprečavanja veb-lokacija da koriste druge pretraživače osim Gugla za pronalaženje oglašivača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala