Baku: Azerbejdžanska vojska napredovala u tri područja Karabaha

© REUTERS / UMIT BEKTASAzerbejdžanski helikopter leti iznad Nagorno-Karabaha
Azerbejdžanski helikopter leti iznad Nagorno-Karabaha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zemlje tokom noći u Nagorno-Karabahz zauzela nove položaje u tri rejona.

„Tokom celog dana 24. oktobra i u noći na 25, nastavljena su borbena dejstva različitog intenziteta u pravcima Agdere, Hodžavend, Fizuli, Hadrut, Gubadli i Lačin. Neprijatelj je granatirao odbrambene položaje azerbejdžanske vojske iz lakog naoružanja, tenkova, minobacača i topova“, navodi se u saopštenju pres-službe azerbejdžanskog Ministarstva.

Napominje se da su se jedinice azerbejdžanske vojske pomerile napred na položaje u Hodžavendskom, Gubadlinskom i Lačinskom rejonu. Navodi se i da ima veliki broj poginulih i ranjenih među jermenskom vojskom. Prema podacima azerbejdžanskog Ministarstva, azerbejdžanska vojska je tokom dana onesposobila dva tenka jermenskih oružanih snaga, kao i dva borbena vozila pešadije, četiri topa D-30, sistem „Giacint B“ i sedam jedinica vojne tehnike.

„Trenutno se borbe nastavljaju na celoj liniji fronta“, rezimiralo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Takođe se dodaje da su se jedinice 1. bataljona 543. puka Oružanih snaga Jermenije povukle u regionu Gubadli, pretrpevši gubitke.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala