Nova strategija ratovanja: "Buba" od 200 grama nosi opasan teret /video/

© Foto : Jutjub/The TelegraphMini dron "buba"
Mini dron buba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska vojska prikazala je sredstva kojima planira da sprovodi futurističku vojnu strategiju.

Radi se o "čelindžer 2" tenkovima opremljenim dronovima nalik na bubu i daljinski upravljanim vozilom bez ljudske posade, prenosi Difens post.

Dron koji nosi eksploziv, "buba", težak je manje od 200 grama i može da prati vozila leteći brzinom oko 80 kilometara na sat, raznosi vrata i sprovodi prismotru.

Vozilo bez ljudske posade, nazvano X3, može da se suoči sa neprijateljem umesto vojnika i preko ugrađenih kamera šalje sliku operaterima.

Vozilo Iks 3 kreće se brzinom od 20 kilometara na sat i opremljeno je zvučnicima koji ometaju neprijatelja, objavio je britanski Telegraf.

Može da pređe dva kilometra ali se može i povezati sa drugim vozilima kako bi se povezale informacije u lancu dugom do 24 kilometra, dodaje list.

Dron i vozilo povezani su uređajem nalik na veći mobilni telefon, nazvanim ATAK, pozicioniranom na grudima vojnika koji njima upravlja na daljinu. Uređaj takođe omogućava vojnicima da vide položaj drugih vojnika tokom borbe i tako služi izbegavanju tzv "prijateljske" vatre, piše "Dejli mejl".

Govoreći na predstavljanju nove strategije ratovanja, britanski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Valas naglasio je potrebu oružanih snaga za novom opremom koja je u skladu s pretnjama i bolje prilagođena budućim potrebama Britanije.

"Nalazimo se usred prave trke u pogledu tehnoloških rešenja", rekao je Valas i pozvao na prevazilaženje podele između "napretka nauke i tehnoloških istraživanja, proizvodnje, usklađivanja i komercijalizacije".

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala