Sarkisjan: Ako Jermenija bude napadnuta, Rusija će nam pomoći

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerevan
Pogled na Jerevan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenski predsednik Armen Sarkisjan uveren jeda će Rusija pružiti pomoć Jermeniji ako bude napadnuta.
„Predsednik (Vladimir) Putin izjavio je da će Rusija poštovati sve svoje sporazume sa Jermenijom i to je veoma jasan znak. Mislim da je to važno za Rusiju, rusku politiku, u celini za Kavkaz, i konkretno za južni Kavkaz - vrata koja vode u Tursku, Iran, na Bliski istok, u centralnu Aziju“, naveo je Sarkisjan u intervjuu za egipatsko izdanje „Al-Ahram Vikli“.

Jermenski predsednik je posebno istakao vojno-političke sporazume između dve zemlje kao i činjenicu da je Jermenija jedan od osnivača Organizacije Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

„Rusija će stati uz Jermeniju kao strateški saveznik, ako Jermenija bude napadnuta“, uveren je on.

Govoreći o aktuelnom sukobu u Nagorno-Karabahu Sarkisjan je istakao da je Rusija pouzdan i aktivan posrednik među sukobljenim stranama.

„Uloga Rusije je ovde veoma važna, ona je pokazala svoju privrženost traganju za mirnim rešenjem sukoba, a 10. oktobra je bila posrednik između dve strane u uspostavljanju režima prekida vatre. Treba priznati da je to bio smeo, pravovremeni korak iako azerbejdžanska strana i dalje ostaje na svojim agresivnim, destruktivnim pozicijama“, zaključio je predsednik Jermenije.

Sukobi u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. 

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre bio je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala