Psi tačnije od PCR testova detektuju kovid 19: Nauka menja uobičajenu predstavu o psima

CC0 / piksabej / Labrador
Labrador - Sputnik Srbija
Pratite nas
Letos su objavljeni rezultati nekoliko istraživanja istovremeno, koja su primorala naučnike da izuče pse iz drugog ugla. Ispostavilo se da ove životinje, ništa gore od specijalnih sistema za testiranje, prepoznaju kovid-19, znaju kako da se orijentišu po magnetnom polju Zemlje i doživljavaju ljudski govor skoro kao ljudi.

Pored toga, psi stare drugačije od nas, tako da je opšteprihvaćena formula za pretvaranje čovekove jedne godinu u psećih sedam, netačna. 

Njuh kao PCR test 

Već do marta je postalo jasno da je svet opkolila pandemija ranije nepoznatog virusa. Testovi koji su mogli da otkriju u organizmu virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje kovid-19, nisu bili svuda i njihova tačnost nije prelazila 70 odsto. 

Nemački naučnici su jedni od prvih koji su rešili ovaj problem, mada ne na sasvim tradicionalan način. Oni su predložili upotrebu pasa za dijagnozu infekcije. Čudno, ali ideja je uspela: osetljivost na virusne čestice je dostigla 83, a specifičnost 96 odsto. 

Naučnicima sa Univerziteta za veterinarsku medicinu u Hanoveru trebalo je pet do sedam dana da nauče pse da razlikuju biološke tečnosti koje su zaražene SARS-CoV-2 od nezaraženih. Nakon toga, životinje su tačno identifikovale 949 uzoraka od 1012: 157 pozitivnih i 792 negativnih. Bilo je i grešaka: 33 puta su psi identifikovali zaražene tečnosti kao čiste, a 30 puta su, naprotiv, pronašli virus tamo gde ga nije bilo. 

U istraživanju su korišćeni uzorci (ispljuvak i pljuvačka) sedam zaraženih i sedam zdravih ljudi. Psi su jednako dobro identifikovali SARS-CoV-2 u obe vrste bioloških tečnosti. 

Prethodni radovi su pokazali da psi mogu da otkriju malariju i rak kod ljudi. Za to su odgovorna, najverovatnije, isparljiva organska jedinjenja, čije mirise životinje mogu da razlikuju. Istina, ova neobična dijagnostička metoda još uvek nije korišćena u kliničkoj praksi. 

Ugrađeni kompas 

U junu su češki i američki naučnici izjavili da se psi orijentišu prema Zemljinom magnetnom polju. Posmatrajući 27 životinja deset različitih rasa, istraživači su otkrili da sve one, pre nego što se približe vlasniku, trče oko 20 metara prema severu ili jugu. Po svemu sudeći, tako psi određuju pravi smer. 

U eksperimentu su sve životinje nosile posebne okovratnike sa ugrađenim GPS sistemom i akcionom kamerom. Zabeležene su 622 rute po kojima su se psi kretali, bežeći od vlasnika i vraćajući se do njega. Većina ruta se ponavljala, to jest, ljubimci su do čoveka došli na isti način na koji su i otišli od njega. Međutim, u 33 odsto slučajeva psi su menjali put povratka i došli do vlasnika najkraćim putem. Pre nego što je odabrao novi put, pas je trčao oko 20 metara severno ili južno. Posle toga je nalazio najkraći put do vlasnika. 

Dodatna istraživanja su dovela do zaključka da se prilikom izbora smera životinje nisu orijentisale po mirisu vlasnika ili suncu, često su psi šetali po oblačnom vremenu. Takođe, autori smatraju da psi nisu mogli vizuelno da zapamte put. 

CC0 / Pixabay / Prethodni radovi su pokazali da psi mogu da otkriju malariju i rak kod ljudi. Za to su odgovorna, najverovatnije, isparljiva organska jedinjenja, čije mirise životinje mogu da razlikuju.
Psi tačnije od PCR  testova detektuju kovid 19: Nauka menja uobičajenu predstavu o psima - Sputnik Srbija
Prethodni radovi su pokazali da psi mogu da otkriju malariju i rak kod ljudi. Za to su odgovorna, najverovatnije, isparljiva organska jedinjenja, čije mirise životinje mogu da razlikuju.

Najverovatnije životinje jednostavno osećaju Zemljino magnetno polje, poput ptica i kopitara. Oni sami određuju svoj položaj u koordinatnom sistemu, a zatim pronalaze potreban pravac. Međutim, autori rada nisu mogli opisati mehanizme magnetne osetljivosti. 

Dve nedelje kasnije, njihove kolege sa Univerziteta u Centralnoj Floridi (SAD) sugerisale su da je reč o magnetotaktičnim bakterijama koje žive u organizmima životinja. Ove bakterije nekako utiču na mozak, zahvaljujući čemu životinje imaju sposobnost da osete Zemljino magnetno polje. 

Intonacija je važna 

Kada čovek čuje nečiji govor, on ne opaža samo značenje pojedinih reči i rečenica, nego i intonaciju. I prvo opažamo emocionalnu prirodu intonacije, a osnovni delovi mozga su odgovorni za to. I tek nakon toga se aktiviraju razvijenija područja cerebralnog korteksa, gde se obrađuje smisao rečenog. Ovog leta se ispostavilo da se kod pasa dešavaju slični procesi. Donji delovi mozga se bave intonacijom, a područja cerebralnog korteksa odgovaraju za razumevanje smisla. Drugim rečima, vaš ljubimac, najverovatnije razume ne samo šta mu govorite, već i sa kojim osećanjima to radite. 

Biolozi sa Univerziteta u Budimpešti (Mađarska) su proučavali pse korišćenjem MRI skenera i u toku procesa su im puštali audi snimke ljudskog glasa, ili poznate pohvale kao što su „odlično“, „dobar dečko“, ili besmislene reči kao na primer „ako“, koje su izgovorene sa različitim intonacijama. Svaki pas je proveo oko osam minuta u aparatu. 

Ispostavilo se da su psi u početku percipirali ton kojim su izgovarane reči, a tek onda njihovo značenje. Jedan od delova srednjeg mozga koji je uključen u percepciju zvučnih signala, bio je odgovoran za obradu emocionalne prirode signala. A rečnikom se bavila oblast korteksa sa specijalizacijom za desnu hemisferu. 

Biološka starost pasa

Američki mikrobiolozi su razvili metod koji omogućava procenu biološke starosti psa i upoređivanje sa čovekom. Oni predlažu da se usredsredimo na broj epigenetskih oznaka na DNK, a ne samo na množenje sa sedam, kao što to sada rade veterinari. 

Istraživači su analizirali genome skoro stotine labradora retrivera različitog uzrasta i prebrojali epigenetske oznake na njima, to jest, molekule koji kontrolišu aktivnost gena. Po pravilu, kako telo stari, njihova količina na DNK se povećava. 

Ispostavilo se da psi brzo odrastaju: do četvrte godine njihovi genomi imaju toliko epigenetskih oznaka koliko na DNK pedesetogodišnje osobe. Međutim, kasnije se proces usporava. Biološki,14-godišnji pas odgovara 70-godišnjem čoveku.  

Formula za pretvaranje uzrasta psa u ljudski izgleda ovako: pomnožite prirodni logaritam starosne dobi psa sa 16 i dodajte 31.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala