Naučnici tvrde da su pronašli misterioznu tektonsku ploču vaskrsenja

CC0 / / Tektonske ploče
Tektonske ploče - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu, Prirodno-matematičkog koledža, tvrde da su otkrili ostatke misteriozne tektonske ploče vaskrsenja.

Prema nalazima studije, objavljene 19. oktobra u biltenu Geološkog društva Amerike, istraživači su ispitali postojeće tomografske slike, koje su slične Ce-Te skeniranju unutrašnjosti Zemlje.

Vid na vodы Tihogo okeana so smotrovoй ploщadki poselka Юžno-Kurilьsk na ostrove Kunašir. - Sputnik Srbija
Novi okean na Zemlji? Moguće je — i to u Africi

Njihova analiza otkrila je komad kore smešten stotinama kilometara ispod kanadske teritorije Jukon, za koju naučnici tvrde da se podudara sa oblikom ploče vaskrsenja.

Naučnici su koristili tehniku koja im je omogućila da rekonstruišu i vide kako su izgledale tektonske ploče u Tihom okeanu tokom ranog kenozojskog doba, pre 66 miliona godina.

Naučnici odavno znaju da su u doba kenozoika u Tihom okeanu postojale dve tektonske ploče - Kula i Faralon. Ali neki naučnici su pretpostavili da postoji i treća, nazvana Ploča vaskrsenja, koja je formirala posebnu vrstu vulkanskog pojasa duž država Aljaske i Vašingtona.

„Granice ove drevne tektonske ploče vaskrsenja dobro se poklapaju sa drevnim vulkanskim pojasevima u državi Vašington i na Aljasci, pružajući toliko traženu vezu između drevnog Tihog okeana i severnoameričkog geološkog zapisa“, rekao je Džoni Vu, docent geologije na Odeljenju za nauku o zemlji i atmosferi Univerziteta u Hjustonu.

Istraživači kažu da bi otkriće Ploče vaskrsenja moglo da pomogne naučnicima da bolje predvide vulkansku aktivnost i zemljotrese u regionu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala