Medvedev: Rusija nikada neće dopustiti militarizaciju kosmosa

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICRuski premijer Dmitrij Medvedev
Ruski premijer Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se zalaže za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma svih kosmičkih zemalja kako bi se zabranila militarizacija svemira, izjavio je zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u autorskom članku povodom 75. godišnjice Ujedinjenih nacija (UN).
„Rusija zastupa stav da je militarizacija kosmosa nedopustiva i zalaže se za uvođenje svih neophodnih pravnih obaveza kako bi se to sprovelo u delo“, rekao je on.

Prema rečima nekadašnjeg ruskog premijera, UN je izuzetno važna organizacija buduću da u njenoj osnovi stoje mehanizmi koji su doprineli da svet ne sklizne u Treći svetski rat, „uprkos činjenici da mnoge svetske sile ništa nisu naučile iz prošlosti“.

„Uprkos aktuelnim problemima i krizama sa kojima se susreće UN, svet ipak nije ušao u Treću svetski ret zahvaljujući političkim mehanizmima koji su zacrtani u povelji ove međunarodne organizacije. Međutim, nisu sve zemlje naučile lekciju iz prošlosti“, naglasio je on.

Misija UN se sastoji iz tri principa

Misija Ujedinjenih nacija sastoji se iz tri principa- težnja ka stabilnom svetu, poštovanje ljudskih prava i izgradnja poštenijeg svetskog poretka, podvukao je Medvedev.

„Međutim, samo godinu dana nakon pobede nad fašizmom, zemlje koje su formirale UN našle su se na suprotnim stranama u Hladnom ratu. Danas je nemoguće zamisliti da smo u jednom periodu, koji je trajao čak 40 godina, živeli u svakodnevnom strahu od nuklearne katastrofe“, dodao je.

S tim u vezi, kazao je Medvedev, UN su učinile mnogo kako bi svet ostao tu gde jeste, kako bi se poštovali mehanizmi rešavanja konflikta koji čine suštinu postojanja ove međunarodne organizacije.

„Glavni zadatak UN-a je razoružavanje, smanjenje i likvidacija svih skladišta oružja za masovno uništenje“, zaključio je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala