Lukašenko: Moskva i Minsk će reagovati u slučaju agresije; Pompeo: Od NATO nema pretnje

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLukašenko Pompeu: Rusija glavni saveznik Minska
Lukašenko Pompeu: Rusija glavni saveznik Minska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom da će Moskva i Minsk, u okviru obaveza ODKB, reagovati na eventualnu spoljnu agresiju. Pompeo je izneo uveravanja da od strane NATO takve pretnje nema.

„Dve zemlje su spremne da zajedno reaguju na potencijalne spoljne pretnje. Konkretno, u skladu sa sporazumom u okviru ODKB - o zaštiti zajedničkog prostora - u slučaju spoljne agresije od strane Poljske, Litvanije ili drugih zemalja, Belorusija i Rusija će biti prinuđene da reaguju“, prenela je agencija Belta pozivajući se na pres-službu predsednika.

Pompeo je sa svoje strane odgovorio da sa strane NATO, ni od Poljske i Litvanije, ne treba strahovati od takve opasnosti jer ona ne postoji.

Kako navodi televizija ONT, Lukašenko je obavestio sagovornika iz Vašingtona o nacionalnom dijalogu koji se sada „aktivno vodi u Belorusiji“.

Pompeo je sa svoje strane poručio da Amerika ostaje privržena suverenitetu i nezavisnosti Minska i razvoju saradnje sa Belorusijom.

„Sagovornici su razgovarali i o situaciji u svetu. Prema zajedničkom zaključku, situacija se od Pompeove posete Minsku u februaru drastično promenila, pojavili su se i stalno se pojavljuju novi izazovi. Pompeo i Lukašenko su razgovarali i o unutarpolitičkoj situaciji u Belorusiji i SAD“, navodi televizija.

Lukašenko i Pompeo su razgovarali telefonom ranije danas na inicijativu američke strane.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala