Koncert „Četiri Maljčika“ – zvuk klasike u ritmu tam-tama

© Foto : Arhiva Nemanje NikolićaČetiri Maljčika
Četiri Maljčika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koncert „Četiri Maljčika“ posvećen je sećanju na Vladu Divljana, a donosi nam zvuk klasike u ritmu tam-tama. U njemu učestvuju pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić koji će u klavirskom duu povezati muziku kompozitora Sergeja Prokofieva i pesme Vlade Divljana.

Prvi maljčik rođeni je Rus, drugi je jednu „Rusiju“ komponovao, treći je sa njom drugovao, četvrti na njenom bogatstvu odrastao. Sergej Prokofiev, Vlada Divljan, Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić četiri su maljčika koji će svojim zvukom ispuniti dvoranu Kolarca u petak, 30. oktobra.

© Foto : Arhiva Kolarca„Četiri Maljčika“
Koncert „Četiri Maljčika“ – zvuk klasike u ritmu tam-tama - Sputnik Srbija
„Četiri Maljčika“

Klasika u ritmu tam-tama

Kada je u filmu „Nebeska tema“, posvećenom sećanju na Vladu Divljanja, Aleksandar Šandorov na klaviru odsvirao Divljanovu „Rusiju“ dao joj je nešto svoje, nešto klasično, nešto prokofievsko. Čuveni pijanista, dugogodišnji prijatelj i saradnik Vlade Divljana, došao je na ideju da, u znak sećanja na Vladu Divljana, ukrsti njegovu muziku s muzikom Sergeja Prokofieva. Gradeći mostove između rokenrola i klasike, Aleksandru Šandorovu na klaviru pridružuje se i mladi pijanista Nemanja Nikolić.

„S Aleksandrom Šandorovom upoznao sam se na studijama. U njegovoj sam klasi diplomirao i završio specijalističke studije“, kaže za Sputnjik pijanista Nemanja Nikolić.

„Vremenom smo počeli da se družimo i radimo i tako otkrivamo muziku izvan klasike. Kada je on došao na ideju da spojimo muziku Vlade Divljana s kompozicijama Prokofieva bio sam oduševljen. Velika je čast razraditi ovu zamisao zajedničkim snagama s Aleksandrom Šandorovom na dva klavira“, otkriva najmlađi maljčik.

© Foto : Arhiva Nemanje NikolićaAleksandar Šandorov, dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada
Koncert „Četiri Maljčika“ – zvuk klasike u ritmu tam-tama - Sputnik Srbija
Aleksandar Šandorov, dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada

Plamene zore

Ovaj jedinstveni klavirski duo izvodiće pesme poput „Rusije“, „Retko te viđam sa devojkama“, „Nemo“, „Dok dobuje kiša“ i mnoge druge koje će povezivati kompozicije iz Trećeg koncerta za klavir i orkestar Sergeja Prokofieva.

„Delovi koji nas asociraju na Divljanove kompozicije služe kao fuzija, tako da će ceo Treći koncert biti vezivno tkivo između Divljanovih pesama“, objašnjava on.

Mladi pijanista koji je master i specijalističke studije posvetio Prokofievu, između ostalog i Trećem koncertu za klavir i orkestar, u njegovoj muzici čuje bunt rokenrola i oseća ritam tamtama.

„Prokofiev je kompozitor koji ima elemente rokenrola, jakih harmonija, ritmičke podele. On često posmatra instrumente perkusionistički, u stilu rokenrola“, primećuje pijanista.

Sa druge strane, Prokofiev ima melodijske delove koji podsećaju na Vladine balade.

„Prokofiev kroz muziku s mnogo akorda i energije predstavlja surovost Rusije, a onda odjednom ode u ljubavnu melodiju, zbog čega njegove kompozicije imaju i elemente rokenrola i Vladinih ljubavnih pesama“, tvrdi Nikolić.

© Foto : Arhiva Nemanje NikolićaPijanista Nemanja Nikolić
Koncert „Četiri Maljčika“ – zvuk klasike u ritmu tam-tama - Sputnik Srbija
Pijanista Nemanja Nikolić

Uspomene željne da se voze

Aleksandar Šandorov, poznat kao pijanista i profesor klasične muzike, predstavio se i kao džezer, roker, jednostavno kao umetnik koji u sebi nosi muziku, a ne muzičke žanrove. Njegovi nastupi s Vladom Divljanom pod okriljem Old Stars Benda uneli su duh klasike, raskoš džeza, melanholiju bluza u rokenrol Vlade Divljana. Ova dva umetnika i prijatelja trebalo je da nam se predstave i kao klavirsko-gitarski duo, ali su zbog iznenadne Divljanove bolesti bili sprečeni.

Muzika za koju smo odlaskom Vlade ostali uskraćeni, biće jednim delom nadomešćena ovim koncertom. Svi mi koji smo navikli na to da stare pesme pevušimo u novim aranžanima, ovoga puta zakoračićemo u klasičnu muziku i postati svesni da se Vlada Divljan upisao u muzičku čitanku mnogih generacija.

„Učeći od Šandorova, prateći ga, bio sam na mnogim njegovim nastupima sa Divljanom“, kaže mladi pijanista Nemanja Nikolić i dodaje da je to „muzika dobrog duha, zabavana, pevljiva i lepa“.

Prvobitno zakazan na dan proslave rođendana Vlade Divljana, 11. maja, koncert „Četiri Maljčika“ pomeren je zbog epidemije na 30. oktobar. Iščekujući ovaj događaj, naš sagovornik otkriva da će možda biti i drugog koncerta. Nadamo se i trećeg i četvrtog – za svakog maljčika po jedan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala