Kirgizija: Zahvaljujući Rusiji izbegli smo krvoproliće tokom protesta

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kirgiziji, demonstranti traže poništavanje rezultata izbora
Protesti u Kirgiziji, demonstranti traže poništavanje rezultata izbora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je prva zemlja koja je pritekla u pomoć Kirgiziji kako bi se stabilizovala situacija nakon izbora kako protesti ne bi prerasli u krvoproliće, izjavio je ministar inostranih poslova Kirgizije Ruslan Kazakbajev.

Kako je rekao, prve sedmice nakon izbora u Kirgiziji se dogodio svojevrsni politički „vakuum“, kada su izašle na videlo sve nesuglasice između legitimno izabranog predsednika i određenih političkih struja.

„To je sve moglo da preraste u haos i potom u krvoproliće. Međutim, Rusija prvenstveno, a zatim i ostali naši partneri pružili su nam svu neophodnu podršku“, istakao je.

Prema rečima Kazakbajeva, podrška Rusije je pre svega bila konsultativna, informaciona i moralna, budući da se radi o strateškom partnereu Kirgizije.

Podsetimo, politička kriza u Kirgiziji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

Situacija je trenutno stabilna, budući da je Centralna izborna komisija zakazala ponovne parlamentarne izbore za 20. decembar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala