Hrizostom bez Sinoda priznao Pravoslavnu crkvu Ukrajine, mitropolit napustio liturgiju

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaHrizostom bez Sinoda priznao PCU, mitropolit napustio liturgiju u znak protesta
Hrizostom bez Sinoda priznao PCU, mitropolit napustio liturgiju u znak protesta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar Kiparske pravoslavne crkve Hrizostom II je tokom današnjeg bogosluženja pomenuo ime poglavara tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanija iako za takav jedan korak nije imao saglasnost Sinoda, objavljeno je na pravoslavnom portalu Romfea. Zbog toga je, u znak protesta, limasolski mitropolit napustio liturgiju pre njenog kraja.

Kako prenosi lokalni TV kanal RIK, faktički se radi o priznanju PCU bez saglasnosti Sinoda.

Navodi se i da je Hrizostom pomenuo Epifanija tokom rukopoloženja novog episkopa što se do sada nikada nije desilo.

Sam Hrizostom je rekao da njegova odluka dobra za pravoslavlje i Kiparsku crkvu.

Priznao je da je time stao protiv „određenih ljudi“ i potvrdio da članovi Sinoda nisu znali za odluku. On, međutim, dodaje da je u interesu pravoslavlja morao da zauzme određenu poziciju.

Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala