Dačić bi mogao zbog Kosova opet da dobije ključni zadatak /video/

Pratite nas
Pred novom Vladom Srbije su brojni izazovi zbog virusa korona na unutrašnjem ali ništa manji nisu ni oni na spoljnom planu, ocenjuje sociolog Vladimir Vuletić. On smatra da se imenovanjem novih ministara spoljnopolitički kurs neće menjati.

Iako su mnogi ostali zatečeni odlukom predsednika države da narednu Vladu oroči i da u njoj više ne bude dosadašnji šef diplomatije Ivica Dačić, za Vuletića to nije bilo iznenađenje. On kaže da za Vladu možemo da kažemo i da je krizna, jer će se suočavati sa izazovima ne samo u zdravstvenom sistemu već i ekonomiji, a onda i sa reakcijama građana na sve to što će se dešavati. Nekoliko ključnih ličnosti na koje se predsednik Srbije mogao osloniti ostaju u Vladi Srbije, počev od mandatarke koja je, kaže naš sagovornik, zaslužila njegovo poverenje.

„Teško je kada osvojite mnogo mandata da kažete nekom da nije dobro radio ali, sa druge strane, ako razmišljate dugoročnije, postoji potreba da se uvedu neki novi ljudi. U tom smislu mora da se pravi neka vrsta balansa. Zato je bilo bitno da ključne ličnosti ostanu u Vladi i da upravo one predstavljaju  kontinuitet njenog rada,” rekao je Vuletić u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.

Dačić možda opet pred ključnim izazovom

Najveće iznenađenje svakako je bilo pomeranje dosadašnjeg šefa diplomatije na funkciju predsednika Skupštine Srbije. Naš sagovornik podseća da je Ivica Dačić vratio socijaliste u na političku scenu, da ga glasači prepoznaju kao ličnost koja ima posebne veze sa Rusijom i koja se istakla po pitanju povlačenja nezavisnosti takozvane države Kosovo.

 „Sada neko može da misli da je to svojevrsni zaokret u spoljnoj politici ali može da se cela situacija posmatra i drugačije. Šta bi bile konsekvence odnosa prema Kosovu zbog kojeg možemo da očekujemo i sve snažniji pritisak, pre svega EU, da Srbija prizna nezavisnost. Ukoliko do toga zaista i dođe onda bismo morali da menjamo Ustav što je nadležnost Skupštine Srbije, pa se tako na poziciju Dačića baca jedno sasvim drugačije svetlo,“ rekao je Vuletić.

Formalno gledano, objašnjava on, mesto predsednika parlamenta je drugo po važnosti, odmah iza funkcije predsednika države. Neosporno je međutim, kaže Vuletić, da je Dačić predsednik Skupštine u kojoj većinu čine predstavnici druge stranke ali naglašava da je napravljena jedna fina ravnoteža moći.

Selaković ministar sa iskustvom

Vlada Republike Srbije - Sputnik Srbija
Prvi put u Srbiji selo dobija ministarstvo

Kao Dačićev naslednik već danima unazad se spominje samo jedno ime – Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar predsednika Srbije koji je već imao ministarsko iskustvo.

 „Selaković je izuzetno lojalan  Vučiću, a ovaj potez tumačim u svetlu da će predsednik države sada još intenzivnije biti posvećen pitanjima koja se odnose ne samo na spoljnu politiku već i na KiM. Ova odluka je dakle direktno skopčana sa pitanjem rešavanja Kosmeta, a eventualni izbor Selakovića samo bi značio da predsednik Vučić ima potpunu kontrolu. Mi smo imali priliku da čujemo kako su njegovi i Dačićevi odnosi skladni ali mi ne znamo da li je zaista uvek i bilo tako,“ naglasio je Vuletić.

Nema zaokreta spoljne politike Srbije

Naš sagovornik i pored ovog poteza ne smatra da će nova Vlada praviti zaokret od Rusije ka zapadu, jer je Srbija i do sada pokušala da održi svoje mesto na stolici koja je na četiri noge – Rusiji, Evropi, odnosno Nemačkoj, Sjedinjenim Državama i Kini.

 „Jedina noga na kojoj se klecalo, koja je bila kraća, bila je Vašingtonska. Sporazum koji je tamo potpisan može, međutim, da destabilizuje neke druge odnose. Srbiji će biti sve teže da balansira između ta četiri stuba, jer svako pomeranje izaziva reakcije ostalih strana. Pored toga što će pritisak Berlina biti sve veći da priznamo nezavisnost Kosova, Rusija će posmatrati ovu vrstu približavanja Srbije Vašingtonu. Smatram da je Rusija vrlo veštim diplomatskim načinima saopštila da nije baš potpuno srećna zbog svega što se dešava. I pored toga što dolazi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naredne nedelje, predsednik Rusije Vladimir Putin ne dolazi uprkos najavama. I za Srbiju i za Rusiju je važno da se utisak o snažnim i prijateljskim odnosima ne kvari, zato i nije bilo nekih potresa ali su određeni signali, čini mi se, ipak poslati,“ kaže naš sagovornik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala