„Zlatno dete“: Može li Obama izvući Bajdena iz podruma i vrati ga u Belu kuću

© AP Photo / Saul LoebBarak Obama i Donald Tramp
Barak Obama i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kad je američki predsednik koji je ponovo dobio „vetar u leđa“ značajno smanjio razliku u odnosu na izazivača Džoa Bajdena, uz sramno nizak odziv građana na demokratskim skupovima, njegova kampanja zaigrala je na „Obaminu kartu“ u nadi da će pobediti Trampa. Pitanje je da li će to uspeti?

Šta će biti potrebno da se Donald Tramp spreči da ponovo bude izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država?

Nedavne ankete po kojima je kandidat za Demokratske stranke Džo Bajden ima dvocifrenu prednost, pa čak i oboljevanje od korona virusa, izgleda da nisu usporile predsednika. U stvari, čini se da je Tramp „podmlađen i krajnje samopouzdan“ i još pleše na sceni na skupovima pred 10.000 ljudi.

Nasuprot njemu, Bajden izgleda umorno, zbunjeno i mrzovoljno. Na nekoliko skupova u kampanji jedva je uspevao da privuče više od stotinu ljudi.

Tako da su ove nedelje Demokrate u kampanju gurnule svoje „zlatno dete“, svog talismanskog vođu Baraka Obamu, kako bi pokušali da „poguraju“ njegovog bivšeg potpredsednika do cilja. Obamin prvi nastup bio je ove nedelje u Filadelfiji, najvećem gradu ključne neopredeljene države Pensilvanije, gde je Bajden rođen i gde je Tramp pobedio 2016. godine.

„Ne možemo biti zadovoljni, nije me briga za ankete. Ne možemo samo zamisliti bolju budućnost, moramo se boriti za nju, moramo nadmašiti drugu stranu, moramo izaći –i pobediti. Glasajte kao nikada pre i ne sumnjajte u pobedu“, rekao je Obama.

​Obamin veliki povratak na skupu u Filadelfiji u sredu bio je definitivno veći od Bajdenovog nastupa 12. oktobra u lokalnom sindikatu „Junajted auto vorkers“ u Toledu, u državi Ohajo. Na parkingu se pojavilo više od 300 automobila naspram samo 30 u Ohaju, gde ih je premašio broj pro-Trampovih kontrademonstranata.

Osvajanje neopredeljenih

Demokrate neće ponovljati priču o Trampovim pristalicama kao o „korpi bednika“, između ostalog i jer su svesni da je aktuelni predsednik pobedio 2016. godine velikim delom i zbog podrške Obaminih glasača iz 2008. i 2012.

Demokrate se nadaju da će Obamin povratak na scenu zajedno sa faktorom nostalgije zbog borbe njegovog bivšeg potpredsednika za predsednika SAD, možda pomoći da im se neki od glasača „vrate“.

„Bivši birači Obame koji su glasali za Trampa će promeniti situaciju na ovim izborima. Džo Bajden im daje priliku da se vrate“, rekao je bivši Bajdenov službenik Mo Vela u maju.

​A Obamino prisustvo u finišu kampanje moglo bi pomoći Bajdenu motivisanjem pristalica Demokrata koje se inače ne bi potrudile da glasaju na predstojećim izborima.

Važan faktor mogla bi biti i Trampova nesklonost prethodniku. Tramp nije mogao a da ne pomene Obamu na mitingu u Gastoniji u Severnoj Karolini u sredu uveče, ističući da pomoć bivšeg predsednika nije dovela do pobede ni Hilari Klinton 2016. godine.

„Znate da Obama sada vodi kampanju. 'Oh, evo nas'. Nije bilo nikoga ko je jače vodio kampanju za Hilari Klinton od Obame. Bio je posvuda. Jedini nesrećniji od Hilari te noći bio je Barak Husein Obama“, rekao je Tramp.

​Ni nostalgija nije ono što je bila. Bajdenova snaga u tom smislu takođe je i slabost. I Tramp i Obama izabrani su uz obećanje radikalnih promena. Bajden, 77-godišnji karijerni političar, prvi put izabran u Senat 1973. godine, obećava da će „vratiti sat“ u Obaminu eru poznatu po kreditnoj krizi, velikom spasavanju banaka i više prekomorskih ratova.

Bitka za neopredeljene

Velika prednost Bajdena u anketama od oko deset odsto širom zemlje smanjuje se kako se bliži dan izbora.

U sredu je „Rasmusen riports“ objavio da se Bajdenovo vođstvo smanjilo na samo tri boda u odnosu na Trampa, među „verovatnim glasačima“. U utorak je „Investors biznis dejli“ zabeležio još manju razliku, od 48,1 odsto naspram 45,8.

Podsećanja radi, Hilari Klinton imala je prednost od tri poena u anketi sprovedenoj dan pre Trampove pobede 2016. godine.

Bajdenovo prednost opovrgava i nalaz anketara „Galupa“ da 56 odsto Amerikanaca misli da im je sada bolje tokom krize sa korona virusom nego što je bilo pod prošlom, Obaminom administracijom, a isti procenat anketiranih misli da će Tramp pobediti na izborima.

​Međutim, ankete na nacionalnom nivou ne znače mnogo u američkim predsedničkim trkama, gde sistem izbornih koledža znači da nekoliko procenata neopredeljenih birača u nekoliko neopredeljenih država odlučuje ko će vladati u naredne četiri godine. Moraju se pogledati ankete po saveznim državama.

Anketa Univerziteta u Severnoj Floridi objavljena u utorak dovela je Trampa na samo jedan procentni poen zaostatka iza Bajdena u toj južnoj državi, u kojoj Republikanci smatraju da im je pobeda neophodna. „Trafalgar grupa“, koja je predvidela Trampovu pobedu nad Hilari Klinton 2016. godine, dala je predsedniku prednost od više od dva boda u Floridi.

Agregator anketa saveznih država sve je sigurniji u pobedu Trampa u neopredeljenim državama – Floridi, Džorodžiji, Severnoj Karolini, Ohaju, Mičigenu, Viskonsionu, Ajovi i Arizoni.

Druge ankete su navele da je prednost Demokrata u nekoliko neopredeljenih država sada manja nego kad je Tramp pobedio 2016. godine, kao i da „sramežljivi“ Trampovi glasači jednostavno ne vole da kažu anketama da će glasati za njega .

Preostalo je manje od dve nedelje do dana glasanja i tek će se videti da li Obama ima „dovoljno čarolije“ da destabilizuje Donalda Trampa, i izvede njegovog starog drugara Bajdena iz podruma i vrati ga u Belu kuću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala