Zaharova o nacrtu odbrambene startegije Švedske: Antiruske fobije i pritisci spolja

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je nacrt odbrambene strategije Švedske, koji predviđa drastično povećanje vojnih rashoda i u kojem se Rusija pominje više od 100 puta uglavnom kao izvor pretnji po nacionalnu bezbednost te zemlje.

Kako je rekla Zaharova, na severu Evrope nema takvih protivrečnosti i konflikata koji bi zahtevali vojna rešenja.

Nacrt strategije je predstavljen pred švedskim parlamentom 15. oktobra a obuhvata period od 2021-2025. godine i rast stavki za vojni budžet za 40 odsto.

„Uvereni smo da na severu Evrope nema neslaganja i konflikata čija bi priroda zahtevala vojno rešenje. Mi smo spremni za otvoreni i aktivan dijalog o problematici jačanja bezbednosti  i stabilnosti sa svim severnoevropskim partnerima“, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva.

Kako su istakli, formulisanje strategije u sferi nacionalne bezbednosti je suvereno pravo Švedske.

„Uporedo s tim tako veliki rast vojnih rashoda, koje se može uporediti, kako su primetili u samoj Švedskoj, s periodom Hladnog rata, ne može a da ne izazove oprez. Štaviše i zbog toga što se u nacrtu strategije ne isključuje uznemirujući scenario napada na Švedsku, a Rusija se pominje više od sto puta, pre svega kao potencijalni izvor pretnji po švedsku bezbednost “, ističe se u saopštenju.

Zaharova je dodala da su „izmišljene antiruske fobije rezultat pritisaka na Stokholm spolja, pre svega od strane NATO“ u čemu, prema mišljenju Moskve, leži odgovornost za jačanje napetosti i eskalaciju vojne aktivnosti u regionu severne Evrope koji je donedavno, kako se navodi, bio jedan od najstabilnijih u svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala