Ruski respiratori u Americi završili na otpadu

© Sputnik / Press Service of the Mayor and Moscow Government / Uđi u bazu fotografijaMedicinska oprema u kovid bolnici
Medicinska oprema u kovid bolnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Respiratori koje je Rusija isporučila Americi u kriznoj situaciji zbog virusa korona su uništeni. U Američkoj federalnoj agenciji za rukovođenje u vanrednim situacijama (FEMA) kažu da je razlog za to nedostatak sertifikata i bojazan da bi mogli da izazovu požar.

Američki portal Bazfid objavio je nedavno da aparati nisu počeli da se primenjuju zbog tehničkih problema, pre svega zbog razlike u električnom naponu.

Predstavnici FEMA navode da su aparati dostavljeni u države Njujork i Njju Džerzi, ali da nisu ušli u upotrebu jer se situacija po pitanju virusa u zemlji popravila.

Takođe su dodali da svi respiratori koji se koriste u Americi, bilo da su američke ili inostrane proizvodnje, moraju imati sertifikat 510 ili dozvolu za vanrednu upotrebu, što ruski respiratori nisu imali.

„Pored toga, u maju je bilo izveštaja da su aparati tipa  ‘Aventa-M’ bili uzročnici požara u Rusiji“, navode u američkoj agenciji i dodaju da su zbog toga iz predostrožnosti aparate u julu uništili.

Aparati su mogli da rade i na američkoj mreži, pri naponu od 110 volti.

Početkom aprila iz Rusije je za Ameriku poleteo avion u kojem se nalazila  medicinska pomoć i oprema za borbu protiv virusa korona, uključujući 45 respiratora i milion maski.

Ovim povodom reagovao je nedavno i Kremlj koji je isključio mogućnost da su aparati bili nekvalitetni.

Kako su naveli, aparati su u Rusiji u širokoj upotrebi u bolnicama širom zemlje.

„Poneki može da se pokvari i potreban mu je remont, kao i sa svakom opremom, a teza da nije odgovarao napon takođe ne stoji jer postoje transformatori, stabilizatori napona, tako da sa tim nema problema“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je dodao, Rusija je pomogla u teškom trenutku a šta su u Americi uradili sa dobijenom pomoći nije pitanje za Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala