Povratak otpuštenih u Vojsci Crne Gore, otvaraju li se vrata za Srbe

CC BY-SA 2.0 / Flickr/marijanana / Crnogorska i srpska zastava
Crnogorska i srpska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
U samo nekoliko dana dvije ohrabrujuće vijesti stigle su iz Vojske Crne Gore. Podoficir Darko Mrvaljević, koji je zbog učešća na litijama za odbranu svetinja u Crnoj Gori bio udaljen iz službe, pravosnažno je vraćen na posao. Vojska je takođe pod pritiskom javnosti odustala od planirane vojne vježbe na Sinjajevini.

U Crnoj Gori vjeruju da bi ovakav ishod bio potpuno nemoguć da je na izborima 30. avgusta ponovo pobijedio DPS, te da je to signal nove atmosfere u Vojsci gde će i za Srbe opet biti mjesta i mogućnosti za razvoj profesionalne karijere.

Povratak otpuštenog podoficira budi nadu

Sagovornik Sputnjika, analitičar i nekadašnji novinar Matija Nikolić smatra da je, posle povratka otpuštenog podoficira Mrvaljevića i odustajanja Vojske od vježbe na Sinjajevini trenutno potpuno opravdano nadati se da će pod novom vlašću građani koji se izjašnjavaju kao Srbi u vojsci imati potpuno normalan i ravnopravan odnos sa svima ostalima.

„Nadamo se i kada su u pitanju sve druge sfere života da će nakon odlaska sa vlasti jednog policijskog režima Srbi u Crnoj Gori imati tretman kakav zaslužuju i jedan civilizovan i normalan odnos. Šta će od svega toga biti pokazaće vrijeme, ali mi smo svi u Crnoj Gori odahnuli ili barem većina kada je Đukanovićeva koalicija poslije dvadeset i pet godina izgubila izbore“, kaže Nikolić za Sputnjik.

Poslanik u Skupštini Crne Gore iz redova Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević uvjeren je da će Srbi u Vojsci Crne Gore sigurno moći da budu glasniji kada su u pitanju njihova prava. 

URA preuzima resor odbrane

Za sada je nezvanično potvrđeno da bi u okviru nove podjele karata, resor Ministarstva odbrane trebalo da preuzmu kadrovi koalicije „Crno na bijelo“, odnosno Građanski pokret URA. Kovačević za Sputnjik kaže da će položaj Srba u Vojsci, tj. njegovo poboljšanje, najviše zavisiti od novog ministra i njegovog odnosa prema nedjelima prethodnog režima nad Srbima, koje je, kako kaže, teren ili eliminisao, ako su prethodno radili u vojsci, ili ih uopšte nije prepoznavao ako su tamo tražili posao. 

„Nova srpska demokratija (NSD) i ako ne bude pokrivala resor odbrane u novoj Vladi, vrlo budno će pratiti ponašanje prema našim sunarodnicima u tom sektoru i trudićemo se, sada kao dio vlasti, da ih zaštitimo od svih vidova diskriminacije i progona“, najavljuje Kovačević. 

„Za državu Crnu Goru je neophodna potpuna integracija srpskog naroda u sistem jer imamo kapaciteta da pomognemo ovoj zemlji da napreduje. Mi smo to i do sada željeli ali prethodni režim je koristio sve mehanizme da nas u tome spriječi. To je rezultiralo potpunim krahom ekonomije i rasulom u zarobljenim antisrpskim institucijama“, ukazuje Kovačević.

Analitičar Matija Nikolić istovremeno ukazuje da je veoma olakšavajuća okolnost da nakon 30. avgusta više nema političkih hapšenja, isleđivanja, pritvaranja, suđenja i agresivnosti u odnosu na protivnike režima.

„Čini se da se polako ali sigurno ide ka formiranju vlade. Srbi se osjećaju kao najveći pobjednici ovih izbora sa razlogom jer su bili glavna meta režima i jer su hapšeni i prebijani, povlačili su ih po sudnicama, policijskim maricama i zatvorima... Sada je to neko kao rukom makao i naravno da se osjeća veliko opuštanje, nestao je jedan veliki pritisak na Srbe“, kaže Nikolić.

Naš sagovornik zaključuje da je jedno od najbitnijih pitanja šta će nova Vlada učiniti kada je u pitanju diskriminacija u društvu, a posebno pri zapošljavanju, te da bi u tom smislu trebalo da čitavo društvo ne trpe više diskriminaciju, a posebno građani koji se izjašnjavaju kao Srbi koji su pod Đukanovićevim režimom bili najviše pogođeni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala