Oaza duha i stiha: Da li će Ršum ikada prestati da baca fore i smišlja fazone

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ljubivoje Ršumović, legendarni tvorac nekih od najlepših stihova za decu, u Sputnjikovoj „Orbiti kulture“ - kako i priliči kultnom pesniku- na licu mesta „baca fore“ i priča fazone, ali i otkriva šta je sve stalo u njegovu upravo objavljenu knjigu „Fazoni i fore 3“.

U čemu je tajna uspeha filma „Oaza“ Ivana Ikića, koji je posle nagrade na filmskom festivalu u Veneciji osvojio i kinesku publiku i priznanje na festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ održanom u gradu Pinjau? Kako je priča o životu osoba sa posebnim potrebama postala univerzalna metafora za život u pandemijskom vremenu – otkriva reditelj nagrađenog filma Ivan Ikić.

Čime je priča čuvenog romana a potom i nagrađenog filma, „Čitač“ Bernhrada Šlinka inspirisala nastanak pozorišne predstave, nedavno premijerno izvedene na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, šta je iz vremena Šlinkove priče ostalo kao opomena današnjem dobu – saznajemo od reditelja predstave Borisa Liješevića.

Kakva je sudbina Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, jedinog državnog izdavača udžbenika, ali i drugih vrednih izdanja, sabranih dela, monografija, naučnih studija...? Da li će ova ugledna i važna institucija uspeti da opstane, i da, umesto da se ugasi, opet preuzme lidersku ulogu u unapređivanju obrazovnog, naučnog i  kulturnog razvoja društva, za Sputnjik objašnjava Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Naš ekskluzivni gost je i Radivoje Raša Andrić, filmski  reditelj koji otkriva gde je bio i šta je radio šesnaest godina , koliko je prošlo od poslednjeg hit filma „Kad porastem bići kengur“ - i čime ga je inspirisala priča Jasminke Petrović „Leto kad sam naučila da letim“, da snimi istoimeni film.

Saznajte i kakvu muziku sanja i stvara samouki umetnik, kompozitor i džez pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka čiji je novi autorski album „Iluzija“ pred slušaocima.

Orbita kulture: Ljubivoje Ršumović, Tihomir Stanić, Ivan Ikić, Boris Liješević, Jelena Ivanović, Radivoje Andrić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala