Mozaik od 50 miliona komadića: Starešina Hrama Svetog Save o velelepnom delu ruskih umetnika

© Sputnik / Senka MilošKomadići mozaika nisu jednake veličine i dubine, a nisu ni polirani, kao što je to rađeno nekada u rimskim i vizantijskim mozaicima, tako da pri odgovarajućem osvetljenju stvaraju specifičnu igru svetlosti.
Komadići mozaika nisu jednake veličine i dubine, a nisu ni polirani, kao što je to rađeno nekada u rimskim i vizantijskim mozaicima, tako da pri odgovarajućem osvetljenju stvaraju specifičnu igru svetlosti.  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mozaik Hrama Svetog Save, površine oko 15.000 kvadratnih metara je završen, a od sutra počinje uređenje poda, čime će biti kompletirani radovi na najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu, kaže vladika Stefan, starešina hrama u kome su skinute skele i završeni poslednji detalji na velelepnom mozaiku.

On je za Tanjug rekao da je za manje od četiri godine završen kompletan mozaik, što je kako kaže, jedinstveno u pravoslavlju i uporedio sa džamijom Aja Sofijom, čiji je mozaik rađen skoro šest vekova.

„Ruska akademija nauka na čelu sa njihovim glavnim umetnikom Muhinom, završili su za nepune četiri godine kompletan mozaik i to je nešto što je bilo glavno iskušenje“, rekao je vladika Stefan.

© Tanjug / RADE PRELICMozaik nad oltarom u Hramu Svetog Save
Mozaik od 50 miliona komadića: Starešina Hrama Svetog Save o velelepnom delu ruskih umetnika  - Sputnik Srbija
Mozaik nad oltarom u Hramu Svetog Save

Kaže da se u Hramu trenutno završava ikonostas, na čijem će vrhu biti uskoro postavljena Ikona Svete Trojice, te da se od sutra počinje sa uređenjem poda, koji nije rađen zbog skele postavljene tokom radova na mozaiku.

„To je još u planu da se završi i u ovoj godini ćemo kompletirati sve radove u Hramu Svetog Save“, ističe vladika.

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićMozaik na kupoli Hrama Svetog Save sa predstavom vaznesenja Isusa Hrista sa anđelima, bogorodicom i apostolima
Mozaik od 50 miliona komadića: Starešina Hrama Svetog Save o velelepnom delu ruskih umetnika  - Sputnik Srbija
Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save sa predstavom vaznesenja Isusa Hrista sa anđelima, bogorodicom i apostolima

Mozaik je težak više od 320 tona i sadrži više od 50 miliona komadića, kaže vladika i ističe da je na njemu radilo 300 umetnika mozaičara, a uključujući i one koji su ga lepili, dovlačili... ukupno 600.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 29. oktobra će obići Hram, a vladika Stefan kaže da je on cenjen u našem narodu i da će biti rado dočekan gost.

© Sputnik / Dejan SimićMozaik u kupoli već je potpuno otkriven, a na njemu se najbolje vidi ono što je Muhin želeo da postigne, igra svetla koja je veza sa svetlošću kojom je blistao Hristos.
Mozaik od 50 miliona komadića: Starešina Hrama Svetog Save o velelepnom delu ruskih umetnika  - Sputnik Srbija
Mozaik u kupoli već je potpuno otkriven, a na njemu se najbolje vidi ono što je Muhin želeo da postigne, igra svetla koja je veza sa svetlošću kojom je blistao Hristos.

Rusi su izabrali najbolji tim mozaičara, koji je uspeo da posao uradi kvalitetno u svakom smislu, umetničkom i građevinskom, navodi vladika.

„Kažu da je ovo nešto slično kao što je Aja Sofija, ali imamo nekakve informacije da je ovo značajniji rad od mozaika rađenog u Aja Sofiji. Umetnik Muhin je sa originala preslikao lik Bogorodice i u samom oltaru imamo verniji prikazan lik Bogorodice nego onaj što je u Aja Sofiji,“ navodi vladika Stefan.

Prethodno je i ekipa Sputnjika imala priliku da zabeleži prvi snimak igre svetlosti u delovima mozaika u Hramu Svetog Save koji do tada nisu bili dostupni javnosti, kao i polijelej, deo podloge u oltaru i zvonjavu ispod malih zvona:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala