Evropa odobrila kobasice, pljeskavice i šnicle bez mesa

CC0 / / Rebra na roštilju
Rebra na roštilju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvodi bazirani na biljkama i dalje će moći da se zovu kobasice, pljeskavice ili šnicle, iako u sebi nemaju mesa, odlučio je Evropski parlament.

Evropski parlamentarci odbili su zahtev farmera, koji su predložili da se zabrani nazivanje proizvoda bez mesa imenima koja na njega asociraju. Farmeri smatraju da je to dovođenje potrošača u zabludu, jer se tako prodaju vegetarijanske zamene, a nazivi jasno podsećaju na mesne prerađevine. Takva praksa otvara „Pandorinu kutiju“ stvaranja konfuzije kod kupaca, smatraju u Evropskom udruženju farmera Kopa-Kogeka, prenosi RT.

Meso ili voće, vegetarijanci, mesojedi - Sputnik Srbija
Ko duže živi — mesojedi ili vegetarijanci

„Slaviću veganski burger“, rekao je evroparlamentarac Jite Guteland iz Švedske kada su njegove kolege odobrile korišćenje termina kao što su veganski burgeri, veganske kobasice ili sojine šnicle.

Evropska organizacija potrošača (BEUC) pozdravila je ovakvu odluku Evropskog parlamenta. Oni su zajedno sa ekološkim organizacijama naveli da se promovisanjem biljnih proizvoda poštuje politika EU za zaustavljanje globalnog zagrevanja.

„Kupci nisu u zabludi kada je na proizvodu jasno naznačeno da je veganski ili vegetarijanski, već tako lakše mogu da razlikuju hranu koja u sebi ne sadrži meso“, saopštila je Evropska organizacija potrošača.

Međutim, Evropski parlament zaoštrio je propise koji se tiču označavanja zamena za mleko, u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde da se proizvodi koji u sebi ne sadrže mleko ne mogu nazivati čak ni „sličnim mleku“ ili drugim mlečnim proizvodima.

Odluka Evropskog parlamenta nije konačna, budući da sa njom moraju da se slože sve zemlje članice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala