Da li Turska kao NATO članica sme da prebacuje militante u Karabah? Stoltenberg izbegao odgovor

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izbegao je odgovor na pitanje da li je ponašanje Turske, koja, prema mnogim izjavama, prebacuje islamističke militante iz Sirije u zonu vojnog sukoba u Nagorno-Karabahu, prihvatljivo za zemlju-članicu Alijanse.

To pitanje postavljeno je Stoltenbergu na brifingu nakon video-konferencije ministara odbrane NATO-a. Umesto konkretnog odgovora na pitanje, on je rekao sledeće:

„Duboko smo zabrinuti zbog sukoba u Karabahu, naročito zbog žrtvi među civilnim stanovništvom. Svim stranama šaljemo jasan signal, a to je da borbena dejstva moraju prestati“, izjavio je Stoltenberg.

Ranije je sirijski lider Bašar Asad izjavio u intervjuu za Sputnjik da se militanti iz Sirije prebacuju u Karabah i da Turska koristi teroriste iz Sirije i drugih zemalja u Nagorno-Karabahu, što Ankara kategorički demantuje.

I francuski predsednik Emanuel Makron je ranije izjavio da zvanični Pariz raspolaže informacijama o tome da se borci iz Sirije prebacuju u Karabah kako bi učestvovali u borbama. S tim u vezi, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je ranije da Baku od Pariza nije dobio dokaze o prebacivanju plaćenika u Karabah.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala