Brisel praktično poručio Srbiji: Sankcije Rusiji, pa otvarajte njihove kancelarije do mile volje

CC0 / Pixabay / EU Rusija
EU Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav koju je EU prenela Srbiji povodom otvaranja kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji, vojnopolitički analitičar Mitar Kovač tumači kao indirektnu poruku - radite šta hoćete, ali ćete morati da uradite kao i EU, odnosno, da uvedete sankcije Rusiji.

Poruka je i sama činjenica da nas je „opomenuo“ portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano, a povodom otvaranja kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu. On nas je podsetio da smo sebi postavili evropske integracije kao strateški prioritet i da u skladu sa tim očekuju da postepeno usklađujemo spoljnu politiku sa državama članicama EU koje su uvele sankcije Rusiji, tvrdi Kovač.

Brisel traži da Srbija uvede sankcije Rusiji

 „U EU na to predstavništvo ne gledaju dobronamerno i oni će običnu vojno tehničku saradnju Srbije i Rusije staviti u politički kontekst. Odatle i podsećanje iz EU da Srbija vremenom mora da usaglasi svoju spoljnu politiku sa njihovom  spoljnom i odbrambenom politikom što znači da sve ono što je u suprotnosti sa tom politikom, mora da bude eliminisano,“ navodi Kovač.

Naš sagovornik veruje da će Brisel od Beograda u nekoj bliskoj budućnosti zatražiti i da smanjimo saradnju sa Rusijom ili čak da je potpuno ukinemo.

„U kom momentu će se to desiti teško je i nezahvalno procenjivati ali sigurno je da na duže staze neće pozdraviti ovakvu jednu saradnju. Oni nisu dobronamerno gledali ni na kupovinu nekih borbenih sistema iz Rusije na osnovu kojih se nova kancelarija i otvara,“ navodi Kovač uz procenu da će se pritisak na Srbiju sa Zapada u budućnosti i pojačati.Kako se budu zaoštravali odnosi evropskih zemalja i NATO-a prema Rusiji, očekivano je da će od nas tražiti da uvedemo sankcije prema Rusiji. Možda će zahtevati i da učestvujemo u eliminaciji te takozvane „ruske pretnje“ na Balkanu,“ uveren je Kovač.

EU nema ni pravo da uslovljava

Politikolog Dragomir Anđelković kaže da dokle god ne postanemo članica EU niko nema pravo, pa ni oni, da od Srbije traže bilo šta, pa ni da uvedemo sankcije Rusiji.

„Srbija kao kandidat za ulazak u EU dužna je da harmonizuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku do trenutka ulaska u EU. Znači, ne postepeno, ne sukcesivno i ne sada, već do trenutka - pa to nek bude i 24 sata do ulaska u EU. Svakako je taj momenat suviše daleko s obzirom da smo od Nemačke čuli da Srbiji nema ulaska u EU bez priznanja Kosova. A koliko znam, mi to ne prihvatamo. Tako da je priča o ulasku u EU ponovo stavljena ad akta“, objašnjava Anđelković.

Gledano iz tog ugla, on smatra da na zahteve EU treba gledati krajnje relativno, i ne treba činiti nikakve ustupke. Stano je dodao i da, što se tiče vojne saradnje između evropskih zemalja, ona mora da bude u skladu sa vojnim sporazumima.

Podsetimo, srpsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenuta zakonom predviđena procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji, u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

“Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja vezanih za vojno-tehničku pomoć, kao i vojnu i vojno-tehničku saradnju, u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je zaključilo da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala