Alijev: Oslobodili smo više naselja; Karabah: Bombarduju Martakert

© AFP 2023 / HANDOUTAzerbejdžanski vojnici pucaju iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Azerbejdžanski vojnici pucaju iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da su oružane snage Azerbejdžana preuzele kontrolu nad brojnim naseljima u Hodžavendskom, Džebrailskom i Gubadlinkom rejonu u Nagorno-Karabahu. Istovremeno, iz Karabaha javljaju da je azerbejdžanska vojska bombardovala grad Martakert.
„Odvažna azerbejdžanska vojska oslobodila je od okupacije sela Dolanar i Bunjadli u Hodžavenskom rejonu, sela Dag Tumas, Nusus, Halafli, Minbašili, Vejseli u Džebrailskom rejonu, zatim Venedli, Mirzagansanli u Zanglanskom rejonu, a takođe i Zilanli, Kurd Mahrizli, Muganli i Alaguršag u Gubadlinskom rejonu Azerbejdžana. Živela azerbejdžanska vojska! Karabah je Azerbejdžan“, napisao je Alijev na Tviteru.

​Istovremeno, vlasti nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštile su da su azerbejdžanske oružane snage bombardovale grad Martakert na severu Karabaha.

„Neprijateljske snage trenutno bombarduju Martakert. Koristi se vojna avijacija“, saopštio je zvanični Informativni centar Karabaha, pozivajući se na Državnu službu za vanredne situacije u Karabahu.

Prema podacima centra, azerbejdžanska strana je takođe pucala u u 14.20 po lokalnom vremenu (12.20 po srednjevropskom) na teritoriju Kašatagskog rejona, koristeći sistem „Grad“, a zatim i deo puta Karegah-Berdzor.

„Osim materijalne štete, među civilnim stanovništvom nema žrtava. Inače, na ovom području nema vojnog objekta“, navedeno je u saopštenju.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala