„Veliki gubici“: Da li je Azerbejdžan prinuđen da koristi poslednje rezerve na ratištu?

© Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaRat u Nagorno-Karabahu
Rat u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je Azerbejdžan pretrpeo velike gubitke tokom borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i da je sada prinuđen da koristi svoje poslednje rezerve na bojnom polju, prenosi Sputnjik Jermenija.
„Situacija na prvoj liniji fronta je prilično  teška. Duž celog juga Arcaha (Karabaha) nastavljaju se borbena dejstva. Ovde postoji jedna važna nijansa – naša zapažanja pokazuju da neprijatelj baca poslednje rezerve u borbu. Da, protivnici imaju velike resurse. Ali naši vojnici-junaci nanose neverovatno velike gubitke azerbejdžanskim oružanim snagama“, rekao je Pašinjan.

Zašto Baku odbacuje humanitarno primirje?

Premijer je takođe izrazio mišljenje da su upravo veliki gubici Azerbejdžana jedan od razloga zbog kojeg Baku odbacuje humanitarno primirje i uklanjanje tela poginulih iz zone borbenih dejstava. Kako je rekao, vlasti Azerbejdžana ne žele da „zemlji bude isporučeno više od deset hiljada tela vojnika“ u svetlu zvaničnih izjava o uspešnim akcijama oružanih snaga zemlje.

Nagorno Karabah - Sputnik Srbija
Jermenija: Azerbejdžanska vojska se povlači, Alijev: Oslobodili smo grad
„Drugo, ukoliko se uklone tela sa bojnog polja, postaće jasno da među poginulima ima plaćenika i turskih vojnika. Svetska zajednica je to već shvatila, ali Azerbejdžan pokušava da sakrije evidentne dokaze“, tvrdi šef jermenske vlade.

Pored toga, Pašinjan je izjavio da su azerbejdžanske oružane snage pretrpele velike gubitke u vojnoj tehnici, koje se procenjuju na 1,5 milijardi dolara.

Karabah optužuje: Naselja ponovo pod paljbom Bakua

Istovremeno, Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da su oružane snage Azerbejdžana pucale na nekoliko naselja u Karabahu.

„Naselja Martuninskog i Martakertskog rejona Arcaha su se 21. oktobra ponovo našla pod paljbom. Azerbejdžanske oružane snage su otvorile artiljerijsku vatru na grad Martuni i selo Gerger, usled čega je civilno stanovništvo pretrpelo materijalnu štetu“, saopštio je MIP.

Prema rečima dopisnika Sputnjika, u prestonici nepriznate republike, gradu Stepanakertu, atmosfera je mirna, noć je bila tiha. Sirena za vazdušnu opasnost nije bila uključena, niti je bilo nove pucnjave. Dodao je da na ulicama ima neobično mnogo automobila i ljudi.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala