Rusija spremna da krene od nule u kontroli naoružanja

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLovci MiG-31 sa hipersoničnim raketama "Kinžal"
Lovci MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da krene od nule u pregovorima o kontroli nuklearnog naoružanja, ali poziva da se ne gube prethodni sporazumi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju Međunarodno debatnog kluba „Valdaj“.

„Spremni smo da radimo od nule“, rekao je Putin. Istovremeno je izrazio uverenost da je „bolje ne gubiti ranije postignuto, već se kretati sa pozicija koje su već postigle prethodne generacije lidera“ zemalja.

„Ali ako naši partneri donesu drugu odluku, mi smo spremni da radimo u svakom formatu“, objasnio je ruski lider.

On je dodao da se Rusija ne drži grčevito za Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju i da bezbednost zemlje neće trpeti zbog njegovog odsustva zahvaljujući najnovijem oružju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putinov predlog Americi
„Govorio sam i želim još jednom da naglasim – mi se ne držimo grčevito ovog sporazuma. Ako naši partneri odluče da nije potreban, onda neka bude tako. Ne možemo ih sprečiti. Naša bezbednost, bezbednost Rusije neće trpeti, a posebno zbog toga što imamo najsavremeniji sistem naoružanja“, istakao je Putin.

Ruski lider je dodao da Sjedinjene Američke Države nisu bile nevinašca kada je reč o kontroli nuklearnog naoružanja.

„Samo mi nemojte reći da su oni (SAD) nevinašca i da ne žele ništa da rade u ilegali“, rekao je Putin.

Kao primer, predsednik je naveo „pitanja verifikacije na polju nuklearnog naoružanja“.

Putin je naveo da je Moskva spremna da uzme u obzir novo hipersonično oružje u Sporazumu o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja.

On je podsetio da su u Rusiji napravljene najnovije vrste naoružanja kao odgovor na istupanje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o PRO.

„Sjedinjene Američke Države zasad, zapravo, nemaju takve sisteme, baš kao ni druge zemlje, iako svi rade na tome i jednog dana će se i pojaviti“, rekao je ruski lider.

Višenamenski lovac pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija
Rusija menja pravila igre: Zapad u raketama Su-57 vidi ozbiljnu pretnju

„Nama govore i mi čujemo: kod vas se pojavilo, mi još nemamo, to treba uzeti u obzir“, naveo je Putin argumente druge strane.

On je dodao da Rusija nije protiv toga: „Hajde da uzmemo u obzir i broj nosača i broj bojevih glava, nismo protiv“.

Prema njegovim rečima postoje i druga pitanja koje su predmet diskusije.

„Sporazum ističe u februaru, a ono što sam predložio je vrlo jednostavna stvar, ona je na površini. Ništa se neće dogoditi ako produžimo ovaj ugovor na godinu dana bez ikakvih preduslova i istrajno poradimo na svim pitanjima koja zabrinjavaju i nas i Amerikance. Radićemo zajedno i tražiti rešenje“, objasnio je šef države.

Putin je 16. oktobra predložio produženje Sporazuma o strateškom naoružanju za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, dodatno vreme omogućava vođenje sadržajnih pregovora. Međutim, Sjedinjene Američke Države odbile su ovu ponudu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala