Putin: Svet ne može bez zajedničke osnove, desile se promene, a Rusiju hteli da otpišu

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet ne može opstati bez zajedničke, univerzalne okosnice, ma kakve se interesne grupe pojavljivale, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. On je podsetio i na promene koje su se desile u proteklom periodu: uloga Velike Britanije se promenila, SSSR više ne postoji, a Rusiju je neko pokušao da „otpiše“.

Obraćajući se učesnicima na 17. Međunarodnom forumu „Valdaj“, Putin je rekao da potrebe društva nekada pokušavaju da zamene sa interesima neke uske grupe.

„Čiji glas država treba da sluša? Kako da raspozna da li je to zaista glas naroda ili zakulisno spletkarenje? Ili su to nečiji krici koji s našim narodom nikakve veze, a povremeno prelaze u histeriju. Treba se povremeno suočiti s tim da prave društvene potrebe pokušavaju da zamene interesima uske socijalne grupe i, da kažemo direktno, spoljnih sila“, rekao je Putin.

Putin je rekao da se sve glavne međunarodne strukture moraju očuvati, svi mehanizmi  međunarodne bezbednosti, uključujući SB UN i njegovo pravo na veto.

On je ukazao i na promene koje su se desile u odnosu na vreme neposredno posle rata: uloga Velike Britanije se promenila, SSSR više ne postoji, a Rusiju je neko pokušao da „otpiše“.

„Neke zemlje su požurile da podele kolač, po pravilu, u svoju korist, da iskoriste preimućstva kao rezultat kraja Hladnog rata. Drugi su morali da traže način da se prilagode promenama po svaku cenu. A neki su se, a tu se može svrstati i naše neveselo iskustvo, borili za opstanak, da ostanu jedinstvena zemlja i da ostanu subjekt međunarodne politike“, konstatovao je Putin.

On je dodao se nakupilo izuzetno mnogo oštrih protivrečnosti i pitanja u međunarodnoj politici.

Istakao je i da su prošla vremena kada su sva pitanja rešavali SAD i Rusija.

Kina i Nemačka kreću se ka statusu supersila, dok Sjedinjene Američke Države više ne mogu da pretenduju na svoju bivšu dominaciju, rekao je Putin.

„U pogledu svoje ekonomske težine i političkog uticaja, Kina se aktivno kreće ka položaju supersile. U istom smeru kreće se i Nemačka“, precizirao je Putin.

Istovremeno, on je dodao da se značajno transformisala uloga Velike Britanije i Francuske u međunarodnim poslovima.

„Čak i Sjedinjene Američke Države, koje su u nekom trenutku apsolutno dominirale, teško mogu da polažu pravo na isključivost. U svakom slučaju, da li je Sjedinjenim Američkim Državama ova isključivost uopšte potrebna?“, primetio je ruski lider. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala