Putin: Svet je na pragu tektonskih promena

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je pandemija virusa korona pogodila sve sfere života, da virus nije ustuknuo i da predstavlja veliku opasnost. Svet se nalazi na pragu tektonskih promena, istakao je Putin.
„Virus korona se nije povukao i još uvek predstavlja ozbiljnu pretnju. I, verovatno, takva alarmantna situacija za mnoge samo pojačava osećaj da počinje neko sasvim drugo vreme, da nismo samo na ivici kardinalnih promena, već u epohi tektonskih pomeranja, i to u svim oblastima života“, naglasio je Putin.

Pandemija je pokazala, istakao je Putin, da vlasti moraju biti spremne da odgovore na potrebe građana.

„Još treba da se vidi kako će pandemija uticati na sadašnjost i budućnost čovečanstva. Ni izbliza nije učinjeno sve kada je reč o međunarodnoj saradnji po poitanju borbe protiv virusa. Pandemija je pokazalo koliko je krhak ljudski život“, poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima foruma.

Snaga države, kaže ruski predsednik, ne ogleda se u apsolutnoj kontroli, u pritisku na aktivnosti građana, već u poverenju prema građanima.

„Šta je jaka država, koja je njena snaga? Naravno, ne u totalnoj kontroli ili rigidnosti bezbednosnih organa, ne u istiskivanju privatne inicijative ili narušavanju civilne aktivnosti, čak ni u moći oružanih snaga i odbrambenog potencijala, iako je ova komponenta važna za Rusiju, uzimajući u obzir njenu geografiju, čitav niz geopolitičkih izazova i, naravno, naše istorijske odgovornosti kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da obezbedimo globalnu stabilnost“, rekao je Putin.

On je naveo da je snažno civilno društvo po definiciji nacionalno orijentisano i da snažno, slobodno i nezavisno civilno društvo treba da bude suvereno, a javni interes treba da određuju samo građani.

„Smatram da će civilno društvo u budućnosti igrati ključnu ulogu u razvoju Rusije. Stoga težimo da glas naših građana bude odlučujući, a konstruktivni predlozi i zahtevi različitih društvenih snaga, budu realizovani“, precizirao je ruski lider.

Govoreći o državnom ustrojstvu, Putin je naveo da je pokušaj slepog kopiranja nekoga pogrešan, i da je važan sklad u društvu.

Predsednik je objasnio da nije važno kako se naziva politički sistem, koji se u svakoj zemlji razlikuje, svaka zemlja ima sopstvenu političku kulturu, tradiciju i sopstveni pogled na razvoj.

„Pokušaj slepog kopiranja apsolutno je besmislen i štetan. Glavno je da država i društvo budu u harmoniji“, istakao je Putin.

Uvoz demokratije

Prava demokratija se ne može uvoziti, lideri zemalja u kojima se sprovode takve sheme samo su vazali, smatra ruski predsednik.

„Prava demokratija i civilno društvo ne mogu se uvoziti – o tome sam govorio mnogo puta. Oni ne mogu biti proizvod delovanja stranih dobronamernika, čak i ako navodno žele najbolje“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u teoriji je to, verovatno, moguće.

„Ali, iskreno govoreći, još se sa tako nečim nisam sreo i ne verujem mnogo u to“, primetio je predsednik.

„Vidimo kako funkcionišu takvi uvezeni modeli demokratije. To je, po pravilu, samo omotač, fikcija. Fikcija lišena unutrašnjeg sadržaja, čak i privida suvereniteta. Narod gde se takva shema sprovodi, zapravo se ništa ne pita, a relevantni lideri nisu ništa više od vazala. A za vazala, kao što se zna, o svemu odlučuje gospodar“, zaključio je Putin.

Putin učestvuje u diskusiji na 17. Međunarodnom forumu „Valdaj“. Tema panela je: Lekcije pandemije i nova agenda - kako pretvoriti svetsku krizu u mogućnost za svet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala