Putin: Rusija se ne meša u unutrašnje poslove SAD

© REUTERS / BING GUANGlasanje na američkim izborima
Glasanje na američkim izborima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se ne meša u unutrašnje stvari Sjedinjenih Američkih Država i sve američke istrage to potvrđuju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.

Predsednika su pitali o mogućem uspostavljanju primirja u sajber prostoru, jer, prema mišljenju predstavnika SAD, Rusija aktivno radi u ovom pravcu i aktivno se meša.

„Rekli ste da Rusija aktivno radi, aktivno se meša. A ja kažem da se mi nigde ne mešamo. Štaviše, sve istrage koje su zvanično sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i upotrebom takve institucije kao što je specijalni tužilac, nisu dovele ni do čega. Samo su dovele do toga da je konstatovano da nije bilo dokaza o mešanju Rusije“, zaključio je Putin.

Putin je dodao da Sjedinjene Američke Države ne treba da postavljaju preduslove, već je potrebno da se dogovaraju, a ako neko razmišlja o „mešanju“ u sajber prostoru, onda treba uspostaviti kontrolu.

„Treba odmah sesti i pregovarati. I šta je tu loše? Ne predlažemo ništa loše što ne odgovara interesima naših partnera“, odgovorio je predsednik.

„Ako neko smatra da se neko drugi meša u njihove poslove, onda hajde da uspostavimo opšta pravila i razvijemo instrumente za verifikaciju i kontrolu nad time kako ispunjavamo naše dogovore. Iskreno, ne razumem ovu tvrdoglavost“, dodao je on.

Podsetimo, američko Ministarstvo pravde optužilo je u ponedeljak šestoricu državljana Rusije za umešanost u seriju hakerskih napada i širenje malvera, čiji je cilj napad na infrastrukturu drugih zemalja i izbore u interesu Rusije. U optužnici se konkretno optužuje šest navodnih hakera za učestvovanje u računarskim upadima „čiji je cilj bila podrška naporima vlade Rusije da podrije, izvrši odmazdu ili na drugi način destabilizuje“ Ukrajinu, Gruziju, izbore u Francuskoj i Olimpijske igre 2018.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala