Putin: Privreda se oporavlja; Švedska nije uvodila teške mere, a ima isti ekonomski pad

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na zidine Kremlja iz parka Zarjadje u Moskvi
Pogled na zidine Kremlja iz parka Zarjadje u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makroekonomski pokazatelji Rusije su sada prihvatljivi, privreda se oporavlja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući ekonomski situaciju u zemlji u uslovima pandemije virusa korona. Naveo je da Švedska nije uvodila teške mere u društvu zbog virusa, ali da je i ona zabeležila privredni pad.
„Naša prerađivačka industrija se oporavlja, agroindustrijski kompleks postiže dobre rezultate, čak i rast. Izvoz se oporavlja. Da, postoje pitanja koje još moramo da rešimo, ali su naši makroekonomski pokazatelji u principu prihvatljivi“, rekao je Putin u on-lajn obraćanju učesnicima 17. Međunarodnog foruma „Valdaj“.

On je naveo da nema planova za optimizaciju budžetskih rashoda, kao i da vlada ne razmatra smanjenje odbrambenih rashoda.

Konstatovao je da je pad privrede u drugom kvartalu u Rusiji bio osam odsto, Americi devet, a u Evrozoni skoro 15 odsto.

Inflacija je u okvirima predviđenim za ovu godinu, oko četiri odsto, a stopa nezaposlenosti pod kontrolom.

Ruski predsednik je dodao da nema potrebe za uvođenjem nekih teških mera i zatvaranjem preduzeća, već da treba samo korigovati podršku pojedinim granama privrede, uključujući mala i srednja preduzeća.
Nekima je, kako je dodao, potrebna dodatna podrška.

Podsetio je da susedna Švedska nije zbog virusa korona uvodila karantin ili neke druge teške mere ali da je privreda ipak zabeležila pad.

„Prvo su objavili da je pad 8,3 odsto, a potom su korigovali i rekli da je nešto manje od osam odsto. Eto, a pri tome nisu uvodili ograničenja. Nisu se bavili time čime smo se mi bavili, podržavajući građane i privredu. A rezultat je - isti“, zaključio je Putin.

Ruski predsednik, takođe, je uveren da nema potrebe da se u Rusiju vraćaju na snagu mere protiv korona virusa koji su ranije uvođene, a razlog za to je pre svega to što je medicinski sektor efikasno reagovao, sada postoje i preparati, lekovi, obezbeđen je smeštaj za obolele, jednostavno država može da izađe na kraj s tim problemima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala