Nariškin: Lukašenkov predlog o ustavnoj reformi ─ jedan od odgovora na proteste

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Državne dume Sergej Nariškin
Predsednik Državne dume Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog rukovodstva Belorusije za sprovođenje ustavne reforme treba razmatrati kao jedan od odgovora na protestne akcije koje se odvijaju u zemlji, izjavio je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin, nakon sastanka sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku.
„Jasno je da protestne akcije postavljaju mnoga pitanja vlastima. Čini mi se da je predlog Lukašenka za pokretanje reforme Ustava – jedan od odgovora na te akcije, na pitanja koje deo društva postavlja aktuelnoj državnoj vlasti“, naglasio je on, a prenela državna agencija „Belta“.

Prema njegovim rečima, reformisanje Ustava Belorusije daće odgovore na mnoga pitanja o onome što se događa u zemlji, ali je očuvanje stabilnosti izuzetno važan uslov za njen razvoj.

Ustavna reforma, koja je pokrenuta, daće odgovore na mnoga pitanja. Ali je istovremeno očuvanje stabilnosti krajnje važan uslov za razvoj države i društva“, izjavio je Nariškin, govoreći o detaljima sastanka sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom koji je održan danas u Minsku.

Kako je rekao, sa beluskim liderom imao je „sadržajan razgovor, koji se ticao savezničkih odnosa i usmeravanja napora na pitanja bezbednosti“, a razgovarali i o jačanju saradnje u različitim sferama, a ne samo putem specijalnih službi.

Šef ruske Spoljnoobaveštajne službe je dodao da specijalne službe primećuju želju da se državno uređenje Belorusije izmeni neustavnim metodama.

Ranije je Lukašenko na sastanku sa Nariškinom izjavio da je situacija oko Saveza Rusije i Belorusije složena, da njihove zemlje nemaju mnogo prijatelja, te da moraju zajednički da odgovore na nove izazove.

Podsetimo, Nariškin je u četvrtak ujutro nenajavljeno stigao u Minsk.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala