Najbolja umetnička dela fotoreportera na međunarodnom konkursu „Andrej Stenjin“ /foto, video/

© Foto : Sean Steininger, StenincontestFotografija američkog fotografa Sean Steininger „Krug života", konkurs Andrej Stenjin kategorija „Moja planeta“
Fotografija američkog fotografa Sean Steininger „Krug života, konkurs Andrej Stenjin kategorija „Moja planeta“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodno takmičenje fotoreportera „Andrej Stenjin" proglasilo je pobednika glavne nagrade Gran-pri za 2020. godinu tokom onlajn ceremonije održane u multimedijalnom pres-centru medijske grupe „Rusija sevodnja“, koja je organizator takmičenja. U takmičenju je učestvovalo pet kontinenata i 75 zemalja.

Pobednik takmičenja je španski fotograf Luis Tato za fotografije pod nazivom „Teroristički napad u hotelu DusitD2“, koje su sažeto i slikovito dokumentovale tragični događaj na teritoriji hotelskog kompleksa u Najrobiju u januaru 2019. godine.

Luis Tato je višestruki laureat nagrade „Stenjin".

„Već sam tri puta bio dobitnik nagrade na Međunarodnom takmičenju fotoreportera Andrej Stenjin i svake godine se ponovo prijavljujem za učešće, jer mi daje priliku da ispitam svoje granice i poboljšam profesionalne veštine. Priprema rada za takmičenje, podnošenje prijave, čekanje rezultata i konačno dobijanje ocene od renomiranog međunarodnog žirija je fantastično iskustvo", rekao je Tato.

Na konkursu su objavljene nagrade za laureate za 2020. godinu. Svi pobednički radovi su bili vrhunske vizuelne lepote.  Preko poruke koju nosi fotografija mladi fotoreporteri žele da izraze i shvate najveće probleme našeg doba, od društvenih i političkih sukoba do ekoloških problema. Po njihovom mišljenju, lepota sadrži ogromnu humanističku silu i zaista može spasiti svet.

U nominaciji „Najnovije vesti“ prvo mesto pripalo je racionalnoj i prodornoj fotografiji nezavisnog fotoreportera iz Velike Britanije Linzi Biling „Sahranjena pravda“. Na fotografiji je telo žrtve kao deo masovne kampanje za borbu protiv droge na Filipinima.

Na prvom mestu se našla fotografska priča Francuza Džofrej Gijemarda „Južna granica“ koja govori o dugom putu migranata iz Centralne Amerike, Haitija, Afrike, Kube do njihovog „američkog sna“ - američke granice, iza koje, po mišljenju autora, traže spas od zločina i nasilja u svojim zemljama.

Fotografija „Život na ivici" reportera iz Kalkute Sumita Sanjala snimljena je na granici živopisne lepote i dokumentarnog filma o stanovnicima ostrva Musuni, predstavljena je u nominaciji „Moja planeta“.

U ovoj nominaciji pobedu su izvojevale fotografije hronike Vorkute „Glavni grad nestajućeg sveta“ Rusa Sergeja Paršukova.

U sportskoj nominaciji, najbolji rad bila je vizuelna fantazija turske fotografkinje Šebnem Koškun, čija je heroina, fridrajver iz Turske Sahika Erkumen, nastala tokom treninga u pećini Gilindire na jugu zemlje

Među serijama fotografija u ovoj nominaciji pobedu je odnela foto priča ruskog novinara Pavela Volkova o Alekseju Talaju, koji je u detinjstvu preživeo požar nastao usled artiljerijskog granatiranja. Njegov život je isprepletan njegovom snagom i čvrstinom duha. 

U nominaciji „Portret. Heroj našeg doba“ prva mesta su zauzeli fotoreporteri iz Rusije i Italije. Pobednik u pojedinačnoj kategoriji bila je fotografija Rusa Jurija Smitjuka „Ostrvo Vrangel“, čiji je junak, istraživač rezervata ostrva Vrangel Pavel Kulemejev, uhvaćen u svom „prirodnom staništu“.

Među pričama, najbolja je bila priča italijanskog novinara Danila Garsije Di Meo „Kvatrani". Deca zemljotresa“ o mladim stanovnicima grada L'Akuila, ujedinjenih u duhovni identitet sa zemljotresom koji se dogodio u njihovom detinjstvu.

Celokupan spisak nagrada konkursa-2020 je objavljen na sajtu stenincontest.ru/stenincontest.com.

Tradicionalno, u okviru takmičenja, ustanovljene su posebne nagrade za učesnike. Dodeljene su nagrade za radove u tri nominacije: „Glavne vesti“, „Moja planeta“ i „Portret. Junak našeg doba “. Partneri u nominacijama bili su vodeći međunarodni mediji poput Ujedinjene šangajske medijske grupe, Internet portala novina „Čajna Deli“ i Arapskog informativnog holdinga „Al-Majadin TV“, kao i jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svetu Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Najbolje nominacije su bile: pojedinačna fotografija „Pokopana pravda“ Linzi Biling (Velika Britanija) i serija fotografija „Ebola: DR Kongo“ Džona Veselsa (Južna Afrika), koje su dobile i posebnu nagradu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta „Za humanitarnu fotografiju“ u nominaciji „Glavna vesti ".

Fotografija „Crna plima u Brazilu“ fotoreportera Leonarda Malafaja Alves (Brazil), nagrađena je specijalnom televizijskom nagradom Al-Majadin u kategoriji „Najnovije vesti“, „Život na ivici“ indijskog novinara Sumit Sanjaja, koju je Ujedinjena Šangajska medijska grupa visoko ocenila u nominaciji „Moja planeta“, kao i serija „Kvatrani. Deca zemljotresa“ Danila Garsija Di Meo (Italija), kojoj je dodeljena specijalna nagrada internet portala „Čajna Dejli“ u nominaciji „Portret. Junak našeg doba“.

Takmičenjem „Stenjin“ tradicionalno će započeti i međunarodna izložbena turneja radova pobednika čim se ukinu ograničenja izazvana pandemijom. Do tada, fotografije pobednika 2020. godine mogu se videti u on-lajn formatu, na platformi virtuelne galerije, kao i na medijima partnera konkursa. https://www.kunstmatrix.com/en/stenin-contest

O konkursu

Međunarodno takmičenje fotoreportera Andreja Stenjina, koje organizuje Međunardona informativna agencija „Rusija sevodnja“ pod pokroviteljstvom Komisije Ruske Federacije u saradnji sa organizacijom UNESKO, ima za cilj da podrži mlade fotografe i skrene pažnju javnosti na zadatke savremenog fotoreportera. Ovo je platforma za mlade fotografe, talentovane i otvorene za sve novine, koji nam skreću pažnju na ljude i događaje u našoj blizini.

U 2020. godini informativni partneri takmičenja su: informativni portal Vesti.Ru, ruski državni TV kanal „Rossiя-Kulьtura“.

Međunarodni medijski partneri na takmičenju bili su: novinska agencija i radio Sputnik, novinska agencija Askanews, medijski holding  Independent Media, novinska agencija Notimex, novinska agencija ANA,, RT, Shanghai United Media Group (SUMG), internet portal China Daily, internet portal The Paper, medijska mreža Al Mayadeen, novinska agencija Prensa Latina, novinska agencija News1, internet portal DBW, novinski portal Brasil247.

U statusu industrijskih partnera, takmičenje podržavaju časopis «National Geographic Rossiя», portal  Russian Photo, portal Photo-study.ru, škola fotografije «Akademiя fotografii», informacioni portal YOung JOurnalists, časopis Fotoargenta, Klub fotožurnalistiki Nью-Deli, časopis Enfoque Visual, časopis LF Magazine, međunarodna partnerska platforma festivala PhotON.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala