Mira Karanović i Miki Manojlović ponovo zajedno u novoj ulozi

© Foto : Monika HusarPredrag Miki Manojlović i Predrag Popović
Predrag Miki Manojlović i Predrag Popović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Filmski centar Srbije (FCS) osnovao je Umetnički savet zadužen za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti. Za članove saveta su imenovani glumci Mirjana Karanović i Predrag Miki Manojlović, reditelj i publicista Đorđe Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović i direktor FCS Gordan Matić.

Uloga Umetničkog saveta – unapređenje kinematografije

Umetnički savet će pomagati u izradi programa rada sa ciljem unapređenja produkcije i distribucije filmova, kao i međunarodne saradnje.

„Uloga Umetničkog saveta je jako važna, pre svega strateški. Imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica. Jako mi je drago što su ovi ljudi pristali da budu deo našeg tima i deo kreiranja kulturne politike na ovim prostorima u oblasti kinematografije. Mislim da će njihova reč i mišljenje ostaviti dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije“, izjavio je Gordan Matić, na čiju inicijativu je i osnovan savet.

© Foto : Monika HusarGordan Matić i Mirjana Karanović
Mira Karanović i Miki Manojlović ponovo zajedno u novoj ulozi  - Sputnik Srbija
Gordan Matić i Mirjana Karanović

Pokušaćemo da objasnimo šta treba popraviti

Mirjana Karanović smatra da mogu svojim mišljenjem, sugestijama i predlozima da unaprede rad Filmskog centra Srbije.

„Možemo da pomognemo autorima i uopšte celoj našoj kinematografiji da stupi na sledeći nivo za koji mislim da imamo potencijala. Kao zaljubljenici u film i kao osobe želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu. Mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu“, istakla je poznata glumica nakon današnje konstitutivne sednice u Filmskom centru Srbije.

Glumac Predrag Miki Manojlović kazao je da će pokušati da objasne šta bi moglo da se unapredi u kinematografiji.

„Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci i pokušaćemo svojim autoritetima da objasnimo šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže. Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda ili nafta“, rekao je Manojlović.

Umetnički savet Filmskog centra Srbije čine direktor i četiri člana, koje Upravni odbor imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka iz oblasti kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija u oblasti kinematografije i audiovizuelne delatnosti, koji su dati na poziv direktora.

Mandat članova saveta traje godinu dana, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala