Lavrov: Većini pretnji može se odupreti samo zajedno, ali Zapad nije spreman za dijalog

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina pretnji u svetu je prekogranične prirode i može im se samo odoleti zajedno, ali izvestan broj zapadnih zemalja nije spreman da uspostavi dijalog sa drugim učesnicima u međudržavnoj komunikaciji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Pandemija virusa korona potvrdila je da većina pretnji u savremenom globalizovanom svetu ima izraženu prekograničnu prirodu i da im se može odoleti samo zajedno, na opšte priznatoj međunarodnoj pravnoj osnovi i uz centralnu koordinacionu ulogu UN“, rekao je Lavrov obraćajući se učesnicima Akademskog foruma BRIKS.

Ruski ministar primetio je da, nažalost, ne dele svi tu elementarnu istinu.

„Vidimo da neke zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne pokazuju spremnost da uspostave dijalog sa drugim učesnicima međudržavne komunikacije“, dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, naprotiv, ove države svim snagama pokušavaju da sputaju razvoj novih svetskih centara, da kazne one koji vode nezavisnu spoljnu politiku, a kao alternativu međunarodnom pravu uporno promovišu zapadnocentrični koncept „svetskog poretka zasnovan na pravilima“.  

Prema njegovim rečima, porast protekcionizma i zaoštravanje trgovinskih nesuglasica, koje u nekim slučajevima prelaze u prave trgovinske ratove, takođe izazivaju zabrinutost. Lavrov je dodao da nije optimistična ni široka upotreba nelegitimnih jednostranih sankcija, koje su odavno postale instrument nelojalne konkurencije.

„Sve ovo dovodi do daljeg akumuliranja konfrontacionog potencijala i pogoršava nedostatak međusobnog poverenja“, objasnio je on.

Prema rečima ruskog ministra, važno je da se takvim destruktivnim tendencijama suprotstavi široki međudržavni dijalog, konstruktivna, opšteprihvatljiva globalna i regionalna politika, čiji je dobar primer saradnja u okviru BRIKS-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala