Ovo je najviša funkcija na kojoj sam bio: Dačić predsednik Skupštine, za 225, protiv jedan

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izabran je danas za predsednika Skupštine Srbije.

Za njegov izbor glasalo je 225 poslanika, a protiv je bio jedan, samostalni poslanik Vladan Glišić. Nije bilo uzdržanih.

Parlament je glasao javnim glasanjem, odnosno prozivkom poslanika.

Dačić je po izboru rekao da je mesto predsednika Skupština Srbije najviša funkcija koju je do sada obavljao. On je kazao da će parlament raditi u najboljem interesu Srbije i svih njenih građana.

Podsetio je da je prvi put u Skupštinu ušao 1992. godine. „Za mene je ovo kao povratak u zavičaj, povratak kući. Ja ovo tumačim kao veliku čast. Znate da sam bio i predsednik Vlade, i ministar spoljnih i unutrašnjih poslova. Predsednik Skupštine Srbije je najviša funkcija koju sam do sada obavljao. Posebna mi je čast i trudiću se maksimalno da uspešno ostvarimo ovaj mandat u interesu Srbije i svih građana“.

On je istakao da je za svakog državotvornog političara najveća čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da od onih, koji su glasali protiv njega ili nisu glasali za njegov izbor, jedino što traži je međusobna tolerancija za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji, kako je naveo, nije morao da predloži njega za predsednika parlamenta, imajući u vidu izborne rezultate.

On je rekao da će zadatak parlamenta biti da doprinese političkoj stabilnosti i jedinstvu u Srbiji.

„Mi našu vlast ovde crpimo iz narodne volje i narodnog poverenja i zato želim da kažem da će naš zadatak biti da doprinesemo političkoj stabilnosti i jedinstvu u Srbiji, jer ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji nas čekaju. U skladu sa tim moj zadatak kao predsednika Skupštine Srbije je da pomognem da Skupština štiti svoj ugled, svoju ulogu, svoj integritet, svoje dostojanstvo i da na najbolji mogući način ostvarujemo svoju najvišu zakonodavnu vlast u zemlji „, rekao je Dačić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala