Dečak heroj iz Karabaha: Dok mu je otac branio otadžbinu, automobilom spasio porodicu od rata /video/

© Sputnjik/fejsbuk/printskrinČetrnaestogodišnjak iz Nagorno-Karabaha spasio automobilom svoju porodicu od ratnih dejstava
Četrnaestogodišnjak iz Nagorno-Karabaha spasio automobilom svoju porodicu od ratnih dejstava  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vae Sarakisjan, četrnaestogodišnji tinejdžer iz Nagorno Karabaha, spasio je svoju porodicu tako što je najrođenije evakuisao iz ratom zahvaćenog regiona u jermenski grad Razdan očevim automobilom, dok je on kao vojnik bio na dužnosti.

Po dečakovim rečima, on je iz karabaškog grada Martakert, ali tokom poslednjih godina živi u selu Aknaberde u kojem, zajedno sa mlađom sestrom, ide u srednju školu. Nedavno je porodica, zbog zaoštravanja sukoba u Nagorno-Karabahu, morala na brzinu da napusti svoj dom i preseli se na teritoriju Jermenije.

„Otišli smo treći dan od početka sukoba. Drugi dan smo još i bili kod kuće, ali kada su se trećeg dana eksplozije i pucnjava pojačali, došli smo ovde“, priča Vae.

Pošto je tog dana otac bio na dužnosti, dečak je sam seo za volan.  

„Otac me naučio da vozim još pre četiri godine, kako bih mogao da ga zamenim kada je umoran“, objašnjava dečak. 

Po njegovim rečima – usput su ih pratile detonacije.

„A onda je iznad nas veoma nisko proleteo avion. Kada smo stigli do policijskog punkta, rekli su mi da idem „samo hrabro“ i da se nigde ne zaustavljam. Onda smo stigli u Razdan. Nekoliko sati smo bili kod moje sestre koja tu živi sa mužem, a onda su nam našli smeštaj“, kaže Vae.  

Sada dečak, zajedno sa porodicom, nastavlja život u jermenskom Razdanu. Na pitanje čime bi želeo da se bavi kada odraste, Vae odgovara da se sprema da bude vojnik.

Dečakova majka kaže da cela porodica čeka mir.

„Umorni smo. Hoćemo mirno da živimo. Ne želimo nikakvu pomoć od jermenskog stanovništva: ni kuću, ni odeću. Želimo samo mir, da nastavimo da živimo u svojim domovima“, dodaje Mileta Sarkisjan.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala