Bivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa

© Sputnik / Юriй Somov / Uđi u bazu fotografijaBivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa
Bivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši bugarski vice-premijer i ministar ekonomije Nikolaj Vasiljev kritikovao je predlog budžeta za narednu godinu koju je dalo Ministarstva finansija.

Ministarstvo je, naime, objavilo nacrt budžeta koji predviđa da se izdvoji oko 700 miliona evra za socijalnu sferu, 322 miliona evra za obrazovanje i 298 miliona evra za zdravstvo. Očekuje se da plate zaposlenih u javnom sektoru porastu 10 odsto, a lekara koji leče obolele od virusa korona za 30 odsto.

Minimalna zarada treba da poraste do 333 evra.

Vasiljev, međutim, smatra da nacrt budžeta nije usmeren na rešavanje problema izazvanih virusom korona već da predstavlja populistički predlog vlade čiji se mandat završava na proleće.

„U poslednjih godinu dana, a bez ikakve veze sa krizom izazvanom kovidom, sve do nacrta budžeta izdvaja se mnogo milijardi koje nisu obezbeđene u budžetu. Tako rade ljudi koji nemaju više nameru da rukovode i koji nameravaju da narednoj vladi ostave praznu kasu“, ocenio je bivši ministar u izjavi za bTV.

Da nacrt budžeta odgovara na izazove aktuelne krize, onda bi bilo predviđeno izdvajanje sredstava za borbu protiv virusa korona i za preduzetnike koji su pretrpeli najveću štetu od pandemije, ali milijarde i budžeta ne idu na to već na sektore koji nisu pretrpeli gubitke, istakao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala