Stejt department: Rusija se složila da zamrzne svoj nuklearni arsenal

CC0 / / Raketne probe američke vojske - lansiranje rakete "Peršing II"
Raketne probe američke vojske - lansiranje rakete Peršing II  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se Rusija načelno složila da zamrzne svoj nuklearni arsenal.

„Rusija se u principu složila da zamrzne ceo svoj nuklearni arsenal i veoma nam je drago zbog toga. Ali moramo da se pobrinemo da se američki i ruski pregovarači što je pre moguće sastanu da bi nastavili da napreduju kako bi finalizovali sporazum koji se može verifikovati“, rekao je Pompeo na brifingu.

Pompeo je naglasio da trenutni Sporazum o strateškom naoružanju ograničava samo 45 odsto ruskog nuklearnog arsenala i, istovremeno, 92 odsto američkog. Na Kinu se uopšte ne primenjuju nikakva ograničenja, dodao je on.

Donald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom - Sputnik Srbija
Amerika odbila Putinov predlog

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio da se aktuelni Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja produži bez ikakvih uslova na godinu dana. Američki Stejt department je, sa svoje strane, saopštio da je spreman da dâ konačni oblik sporazumu sa Rusijom o nuklearnom oružju.  

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da je Rusija, predlažući produženje Sporazuma na godinu dana, spremna da, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, preuzme političku obavezu da „zamrzne“ za dati period broj postojećih nuklearnih bojevih glava. U predlogu se naglašava da, ukoliko se donese odluka o takvom međusobnom „zamrzavanju“, onda ona ne bi trebalo da bude praćena nikakvim dodatnim zahtevima Sjedinjenih Američkih Država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala