Korona uragan u regionu: Crni rekordi u Hrvatskoj i Sloveniji, ukupno 2.927 novozaraženih

© AFP 2023 / DENIS LOVROVICKoronavirus u Hrvatskoj
Koronavirus u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U dve bivše SFRJ republike za poslednja 24 sata registrovano je ukupno 2.747 novih slučajeva zaraze virusom korona. U Hrvatskoj crni rekord je dostigut brojem od 1.424 novoobolelih u jednom danu, a u Sloveniji je zabrinjavajući porast dostigao 1.503 novozaraženih.

Hrvatski Krizni štab objavio je najnovije informacije o virusu korona i broj je alrmantan – u samo 24 sata zabeležena su 1.424 nova slučaja zaraze virusom korona od 5.428 testiranih, a preminulo je 11 osoba.

Broj aktivnih slučajeva virusa u Hrvatskoj danas je ukupno 6.459.

Među njima su 622 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata.

U Sloveniji je situacija sa virusom korona eskalirala – jutros je objavljeno da je u poslednja 24 sata postignut crni rekord u broju novozaraženih, čak 1.503 od 5.891 testiranih osoba. U bolnicama je 333 ljudi, od toga 55 na intenzivnoj nezi. 

Sinoć u 21 sat, prvi put u istoriji nezavisne Slovenije, na snagu je stupio policijski čas, odnosno ograničenje kretanja između 21 i 6 sati ujutro. Od ponoći je druženje ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regiona.

„Kao što je u prolećnoj epidemiji postojalo ograničenje na opštine, sada postoji ograničenje na regione“, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs na konferenciji za novinare, javlja 24ur.

Uvođenje policijskog časa u glavnom gradu prošlo je prilično mirno, a iz vlasti su poručili kako je šetanje psa opravdan razlog za kršenje policijskog sata, ali ne ako vas policija uhvati u drugom delu grada.

U Mariboru je situacija bila drugačija, stotinak demonstranata se okupilo na Glavnom trgu. Oni su, između ostalog, uzvikivali da policijski čas nije ustavan. Za večeras je zakazan novi protest.

Premijer Slovenije Janez Janša sinoć je, kao reakciju na protest, na Tviteru objavio da Slovenija u poslednja 24 sata već ima više od 1.100 novozaraženih i pozvao je ljude da se uozbilje.

Portparol slovenske vlade za virus korona Jelko Kacin pozvao ljude da ostanu kod svojih kuća, prenosi portal Indeks.

„Zaista ostanite kod kuće ako možete. Mnogi od nas moraju da idu na posao, posebno danas. Pazite na sebe i nazovite one kojima je potrebna pomoć i uteha. Nema ih malo", napisao je Kacin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala