Situacija u Kirgiziji se smiruje: Novi parlamentarni izbori za mesec dana

© AP Photo / Vladimir VoroninDemonstranti ispred zgrade Vlade Kirgizije u Biškeku
Demonstranti ispred zgrade Vlade Kirgizije u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna izborna komisija Kirgizije odredila je 20. decembar za datum ponavljanja parlamentarnih izbora, izjavio je portparol Centralne komisije za izbore i referendume.
„CIK je jednoglasno odobrila 20. decembar kao datum novih izbora“, rekao je izvor agencije.

Prema njegovim rečima, priprema za održavanje novih izbora počinje u republici od srede, 21. oktobra.

Ranije je premijer Kirgizije Sadir Žaparov izjavio da su na njega preneta ovlašćenja predsednika, pošto je predsednik parlamenta Kanat Isajev odbio da ih preuzme.

Podsetimo, predsednik Soronbaj Ženbekov, koji je nedavno saopštio da podnosi ostavku, pozvao je ranije premijera i druge političare da povuku svoje pristalice iz glavnog grada i vrate miran život. Nakon toga su demonstranti zahtevali raspuštanje zakonodavnog tela i ostavku Isajeva. Prema ustavu zemlje, ako predsednik parlamenta ne može da ispunjava dužnosti predsednika, tada tu ulogu preuzima premijer republike.

Demonstranti ispred zgrade Vlade Kirgizije u Biškeku - Sputnik Srbija
Novi zahtev demonstranata u Kirgiziji ─ raspuštanje parlamenta

U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala