Priština obmanula i EU, krši i Vašingtonski sporazum: Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN

© Foto : mfa.gov.rsMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština obmanula ne samo Srbiju već i EU, jer ne sprovodi dogovor iz Brisela, a krši i Vašingtonski sporazum.

Dačić je rekao kako je Priština nakon potpisivanja Briselskog sporazuma odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština, sa obrazloženjem da nije u skladu sa kosovskim ustavom.

On je dodao i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri, prenosi Tanjug.

„Mi godinama postavljamo Evropskoj uniji pitanje, koje sam i ovde postavljao više puta - da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže 'mi nećemo sprovesti dogovoreno'“, rekao je Dačić.

On je upitao, „šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze?“.

„Da li biste imali strpljenja, razumevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvideti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine“, rekao je Dačić.

On je dodao da je ohrabrujuće to što je prošle nedelje, tokom posete Prištini, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma.

„Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, međutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga“, rekao je Dačić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala