Novi američki „supertop“ može da pogodi Moskvu i Peking?

CC BY 2.0 / Flickr / DMA Army - Soldiers / Pripadnici 101. američkog artiljerijskog puka
Pripadnici 101. američkog artiljerijskog puka  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Amerika radi na stvaranju novog strateškog dalekometnog topa Strategic Long Range Cannon (SLRC), koji bi, kako tvrde američki mediji, iz Severnog mora mogao da pogodi Peterburg i Moskvu, Peking i Šangaj.

Kada je reč o takvom tipu oružja, ruski vojni eksperti su saglasni u oceni da SAD zaostaju za Rusijom, a najave o novom topu vide kao pokušaj da se „izvuku“ pare iz budžeta.

Kako piše američki naučni časopis „Popjular mehaniks“, nove američke „supertopove“ mogli bi da nose ratni brodovi klase „Montana“, a oni bi iz Severnog mora mogli da gađaju ciljeve u zapadnoj Rusiji, pa čak i samu Moskvu. Jedna „Montana“ u Indijskom okeanu mogla bi da gađa veći deo Pakistana, Avganistana, Irana, Jemena i Somalije. Iz zapadnog dela Pacifika, „Montana“, koja bi se nalazila iza Japana, mogla bi da vatrom pokrije čitavu Severnu Koreju, pa čak i Peking i Šangaj.

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov naglašava da američki „supertop“ nije ništa drugo do pokušaj stvaranja najjeftinijeg mogućeg analoga ruskih operativno-taktičkih raketnih sistema „Iskander“ i „Točka U“. Takođe, stručnjaci smatraju da je rad na odgovarajućem projektu usmeren, pre svega, na „ispumpavanje“ budžetskih sredstava.

Ruski vojni ekspert Boris Rožin ocenjuje da će američki „supertop“ kad se pojavi biti „neefikasno i zastarelo oružje“, s obzirom da je Rusija jedina zemlja na svetu koja ima hipersonično oružje.

„Koncept dalekometnog oružja sada nije toliko popularan, s obzirom da je hipersonično oružje u prvom planu. U principu, i ovo oružje ima pravo na postojanje, a ovo je pokušaj diverzifikacije američkog raketnog arsenala. Amerikanci imaju svoje krstareće rakete i razvijaju hipersonične rakete. Ako završe projekat, onda će jednostavno proširiti paletu vatrenog oružja. To će biti svojevrsni dodatak američkom raketnom arsenalu. Ali ne mislim da će konkretno ovo oružje moći da zameni klasično raketno oružje koje Amerikanci već imaju“, kaže Rožin.

„Supertop“ — deo Trampove pi-ar kampanje

Dok američki mediji navode da će novi američki „supertenk“ moći da pogodi ciljeve na udaljenosti od 1.850 kilometara, što je 50 puta više od mogućnosti savremenih topova, ruski eksperti smatraju da je priča o američkom strateškom topu koji će moći da „tuče Moskvu“, zapravo deo pi-ar kampanje američkog predsednika Donalda Trampa uoči novembarskih izbora u SAD.

„Skeptičan sam u vezi s tim, ako govorimo o artiljerijskom oruđu. Čak i ako je reč o elektromagnetnom topu, on neće moći da koristi nevođenu municiju na takvu udaljenost“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Litovkin.

Ekspert ističe da štagod Amerika da stvori, „Rusija ima odgovor na to“, čak i ako to bude lanser raketa reaktivnih, a možda čak i hipersoničnih.

„Trenutno krstareće rakete tipa ’Tomahavk‘ imaju domet veći od 2.500 kilometara. Ali, mi imamo presretač ’Mig-31‘, koji je naoružan sistemom ’Kindžal“ sa hipersoničnom aerobalističkom raketom. Shodno tome, američki brodovi naoružani takvim oružjem postaće perspektivni ciljevi za te avione. I ne treba zaboraviti da smo mi u Kalinjingradskoj oblasti rasporedili obalske raketne sisteme ’Bal‘ i ’Bastion‘, koji se lako mogu nositi sa takvim brodovima. Dakle, pojava takvog oružja neće dati nikakvu radikalnu prednost“, kaže Litovkin.

Rusija ima odgovor na svaku pretnju

Za ovaj projekat američkog strateškog oružja saznalo se 2019. godine. Njegov prototip je postavljen na vojnom poligonu „Juma“ u ​​Arizoni, na kojem će i biti testiran do 2023. godine. Oružane snage SAD svoj „supertop“ nameravaju da koriste za „bušenje rupa“ u neprijateljskoj odbrani radi otvaranja prolaza svojim kopnenim snagama.

Ti topovi bi gađali sa strateških položaja koji su u slučaju kontrapada „nedodirljivi“. Po mišljenju eksperata, potencijalni ciljevi novog dalekometnog „supertopa“ su objekti u Rusiji ili Kini. Pretpostavlja se da će Amerikanci ove svoje topove rasporediti i na teritorijama Poljske, Baltičkih zemalja (Litvanije, Letonije, Estonije) ili Južne Koreje.

Ruski stručnjaci podsećaju da su slični topovi razvijani i u sovjetsko doba, ali da su ti projekti ukinuti zbog niza elementarnih problema, kao što je slaba pokretljivost, tj. mobilnost.

Eksperti sumnjaju da će projekat ovog američkog „supertopa“ ikada biti realizovan, iako ima određene prednosti — na primer, gađanje iz topa biće mnogo jeftinije od lansiranja balističkih projektila istog dometa.

Ruski zvaničnici ističu da sa sadašnjim nivoom i količinom naoružanja ne treba govoriti o novim načinima napada na potencijalnog neprijatelja, nego o načinu održavanja mira. Takođe, zaključuje se i da Rusija ne treba da se plaši novog američkog naoružanja, jer ruski odbrambeni sistem može da garantuje bezbednost zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala