Najmoćniji na svetu nuklearni ledolomac „Arktik“ od danas deo ruske flote /video/

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaLedolomac Arktik
Ledolomac Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmoćniji na svetu ledolomac na nuklearni pogon „Arktik“, vodeće plovilo projekta 22220, zvanično je ušao u sastav ruske nuklearne flote.

Potvrdu o primopredaji potpisali su generalni direktori „Atomflota“ Mustafa Kaška i „Baltičkog zavoda“ Aleksej Kadilov u luci Murmansk. Na ledolomcu je podignuta državna zastava Rusije. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i ruski premijer Mihail Mišustin.

Nuklearni ledolomci projekta 22220 najveći su i najmoćniji na svetu. Oni treba da osiguraju rusko liderstvo na Arktiku i prate brodove, mrveći led, debljine tri metra.

Ti ledolomci će moći da obezbede prolaz brodovima sa energentima koji se eksploatišu na Jamalskom i Gidanskom poluostrvu i Karskom moru na tržišta zemalja Azijsko-Tihookeanskog regiona.

Dužina ledolomca je 173, 3 metra, širok je 34, a visina mu je 52 metra. U stanju je da lomi led debljine 2,8 metara, a posada broji 54 ljudi. Rok trajanja mu je je 40 godina.

Na „Arktiku“ je ugrađen najnoviji sistem nuklearnih reaktora „RITM-200“, koji se sastoji od dva zasebna reaktora sa snagom od po 175 megavata. Glavna odlika tog sistema je što je kompaktan i ekonomičan, a ujedno i pouzdan.

Ledolomac je prošle nedelje stigao u matičnu luku Murmansk nakon ispitivanja. On je za tri nedelje prešao oko 4,8 hiljada nautičkih milja. Tokom provere sistema i opreme u ledenim uslovima, brod je 3. oktobra stigao do Severnog pola.

Izgrađen je na baltičkom brodogradilištu u Sankt Peterburgu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala