Lider koji je preokrenuo tok istorije, opet izaziva lavinu gneva u Rusiji /video/

© Sputnik / Boris Babanov / Uđi u bazu fotografijaMihail Gorbačov sa suprugom Raisom
Mihail Gorbačov sa suprugom Raisom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskovska premijera pozorišne predstave „Gorbačov“, koja govori o ljubavi sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i njegove supruge Raise, izazvala je u ruskoj javnosti lavinu komentara i polemika, pohvala i negodovanja. Zabranu izvođenja predstave zatražili su komunisti, a oštre kritike su stigle i od liberala.

Partija „Komunisti Rusije“ uputila je pismo Ministarstvu kulture Rusije, u kojem zahteva da se hitno obustavi izvođenje predstave „Gorbačov“ na teritoriji Rusije, jer smatraju da predstava posvećena Mihailu Gorbačovu vređa sve Ruse koji su podneli velike žrtve zbog raspada Sovjetskog Saveza i koji su to teško preživeli.

„Fond Gorbačova“ takve zahteve vidi kao pokušaj cenzure, koja je „u Ruskoj Federaciji zabranjena“.

Lider liberala Vladimir Žirinovski je takođe kritikovao romantizovanje priče o čoveku čije su aktivnosti, kako je rekao, dovele do uništenja zemlje. Prema njegovim rečima, mnogo pre to zaslužuju generali Vrangel, Kornilov i Denikin, koji su se borili za spas i zaštitu Rusije.

Predstava „Gorbačov“, letonskog režisera Alvisa Hermanisa, ne govori o politici, nego o duhu vremena. Na sceni „Teatra nacija“ samo je dvoje junaka — prvog i poslednjeg predsednika Sovjetskog Saveza igra Evgenij Mironov, a prvu damu — Čulpan Hamatova. Predstava obuhvata period od pola veka, a prema rečima režisera, to je priča o osećanjima koja su izmenila tok istorije.

Period Gorbačovljeve vladavine, od 1985. do 1991. godine, namerno je izostavljen. Taj period je u ovoj predstavi stao u samo jednu rečenicu: „Šest godina je prošlo kao jedan radni dan“.

Režiser je znao da će predstava izazvati oprečna mišljenja kod publike i burne diskusije. Prema njegovim rečima, ako postoji jedna osoba u 20. veku koja je tako snažno uticala na živote stotine miliona ljudi, onda je to Gorbačov.

„Upravo je on prekrojio mapu cele Evroazije, pronašao je ključ zatvora u kojem smo boravili, idući ka glasnosti. Lično sam nekada mislio da je SSSR propao iz ekonomskih razloga. Sada sam siguran da je do toga dovela jedna osoba. A cilj predstave je shvatiti koje su osobine tog čoveka, koji su sastojci njegove duše doveli do toga da je postao to zrno peska koje je zaustavilo ogromni mehanizam“, rekao je režiser.

Predstava se sastoji od najzanimljivijih malih priča o životu bračnog para Gorbačovih, o njihovoj ljubavi, snovima i razočaranjima. To je priča o njihovim korenima, detinjstvu, mladosti, porodičnom životu, važnim potezima Mihaila Gorbačova na putu do mesta šefa države, društvenim aktivnostima Raise Gorbačove, njenoj ozbiljnoj bolesti i smrti. To je, prema rečima režisera, priča o bračnom paru, kojem je bilo suđeno da promeni svet i koji su u mnogo čemu odredili svoje vreme.

Glumci su istraživali kako su njihovi junaci prolazili kroz iskušenja, proučavali su memoare, dokumenta, intervjue i lično su se sastajali sa Mihailom Gorbačovom.

© SputnikPredstava se sastoji od najzanimljivijih malih priča o životu bračnog para Gorbačovih, o njihovoj ljubavi, snovima i razočaranjima...
Lider koji je preokrenuo tok istorije, opet izaziva lavinu gneva u Rusiji /video/  - Sputnik Srbija
Predstava se sastoji od najzanimljivijih malih priča o životu bračnog para Gorbačovih, o njihovoj ljubavi, snovima i razočaranjima...

Politika ne igra glavnu ulogu u predstavi, ona je samo istorijska pozadina na kojoj se razvija odnos bračnog para, ali je režiser želeo da zaintrigira publiku i pokuša da odgonetne šta je ta osoba značila za Rusiju i kako je njegova ljubav uticala na živote budućih generacija.

Pretpremijeru je iz lože pratio i Mihail Gorbačov, kome se veoma dopala predstava. Portparol „Fonda Gorbačov“ je saopštio da je predstava na bivšeg lidera SSSR-a ostavila jak utisak, a da je Hamatova „fantastično odigrala svoju ulogu“, stvarajući utisak da je „to živa Raisa Maksimovna“.

Gorbačov je na kraju predstave glumce pozdravio visoko podignutim palcem, a potom im je iza kulisa i lično uputio čestitke.

Međutim, u jeku polemika koje su usledile o novoj predstavi, „Tetar nacija“ je iznenada objavio da se otkazuju planirane premijere zakazane za sredinu oktobra zbog bolesti glumice.

Bura koja se digla oko pozorišne predstave o ljubavi poslednjeg predsednika SSSR-a i njegove supruge bila je i jedna od tema nove emisije Radija Sputnjik „Moj pogled na Rusiju“, u kojoj glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić komentariše aktuelne ruske teme.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala