Kremlj: Američke sankcije protiv „Severnog toka 2“ ─ demonstracija reketaške konkurencije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je nove sankcije Amerike protiv „Severnog toka 2“ manifestacijom reketaške konkurencije. Istovremeno, on smatra da uvođenje tih ograničenja ne treba dovoditi u vezu sa pregovorima o Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3).

„Teško da se sankcije protiv 'Severnog toka 2' i pregovori o Sporazumu mogu smatrati međusobno povezanom materijom“, rekao je Peskov novinarima, komentarišući američke sankcije protiv gasovoda koje su u utorak proširene na kompanije koje pružaju usluge brodovima koji se bave polaganjem cevovoda.

Kako je naveo, „prilično neprijateljska i u celini destruktivna linija neprestanog uvođenja različitih restrikcija nama, našim ekonomskim operaterima i našoj ekonomiji, nažalost je već postala sastavni deo nelojalne konkurencije, ničim neskrivene reketaške konkurencije sa strane Vašingtona“.

On je podsetio da „nije prva godina kako se ta destruktivna linija nastavlja“. Prema njegovom mišljenju, to nanosi štetu bilateralnim odnosima.

START 3 - tema od globalnog značaja

Istovremeno, Peskov je istakao da se Kremlj nada nastavku razgovora o pomenutom Sporazumu, kao i da će protivrečnosti biti prevaziđene putem dijaloga.

„Što se tiče teme kontrole nad naoružanjem, START 3 je tema strateške prirode i od globalnog je značaja. To nije samo u interesima naših dveju zemalja, već je u interesima bezbednosti i stabilnosti celog sveta. Nadamo se produžetku dijaloga na tu temu“, rekao je Peskov novinarima.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti da se Sporazum produži, on je rekao da se rad na tome zaista nastavlja na ekspertskom nivou, i da se Rusija nada da će razgovor sa Amerikancima biti nastavljen i ponovio da se nada da će svi nesporazumi oko suštine pitanja biti prevaziđeni dijalogom.

Ranije je Vašington zahvalio Moskvi na želji da se ostvari napredak kada je reč o nuklearnim arsenalima i saopštio da je spreman na sastanak bez odlaganja, kako bi sporazum s Rusijom bio konačno uobličen.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Rusija spremna da, zajedno sa Amerikom, preuzme na sebe obavezu zamrzavanja nuklearnih bojevih glava uz predlog da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) produži za godinu dana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala